Το μήνυμα Λιβάνου πριν τη συνάντηση με Ούρσουλα-ΠτΔ: «Είμαστε χώρα διέλευσης»

Αναφερόμενος στους Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Najib Mikati είπε σε συνάντηση με την «Ισχυρή Δημοκρατία» (το κοινοβουλευτικό μπλοκ των Λιβανικών Δυνάμεων) ότι ο Λίβανος είναι «μια χώρα διέλευσης, όχι χώρα καταφυγίου», σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε από Γραφείο ΜΜΕ της βουλεύτριας  Sethrida Geagea.

Σύμφωνα με το L’ Orientl Today, η συνάντηση στο Grand Serail πραγματοποιήθηκε

πριν από την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, οι οποίοι θα φτάσουν στη Βηρυτό στις 2 Μαΐου. Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να διαπραγματευτεί συμφωνίες με γειτονικές χώρες για την αποτροπή μεταναστών από το πέρασμα στην Ευρώπη, προσφέροντας πακέτα βοήθειας σε αντάλλαγμα για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα.

«Συζητήσαμε το θέμα της παράνομης συριακής παρουσίας στον Λίβανο», αναφέρει η δήλωση της Geagea. «Ο Mikati μας διαβεβαίωσε ότι ο Λίβανος ήταν χώρα διέλευσης και όχι χώρα καταφυγίου. Οι δήμοι όπου δραστηριοποιούνται οι βουλευτές μας κάνουν το σωστό, αλλά δεν είναι αρκετό.  Οι δυνάμεις ασφαλείας και η Γενική Ασφάλεια πρέπει να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Bassam, ο οποίος πρόσφατα χαρακτήρισε τον συριακό πληθυσμό στο Λίβανο «απαράδεκτο», ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή Γενικής Ασφάλειας, Elias Baissari, μόνιμος συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο Imran Reza και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Λίβανο. Ivo Freijsen.

Πολιτικοί όλων των πλευρών ζητούν τακτικά τον επαναπατρισμό και την απέλαση Σύριων, από τους οποίους υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο κατέφυγαν στον Λίβανο ως πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Συρία

Η αντιπροσωπεία των Λιβανικών Δυνάμεων ζήτησε από τον Mikati να συνεργαστεί με τους Mawlawi και Baissari για να «εφαρμόσουν τον νόμο σε οποιονδήποτε αλλοδαπό που βρίσκεται παράνομα στον Λίβανο», σύμφωνα με την Geagea, σύζυγο του αρχηγού του κόμματος, Samir.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στις 26 Απριλίου διαπίστωσε ότι οι λιβανικές αρχές έχουν αυθαίρετα συλλάβει, βασανίσει και επαναπατρίσει βίαια Σύρους τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και αποστάτες του στρατού.

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 600 Σύροι από τον Λίβανο ταξίδεψαν στη Μεσόγειο με μικρές βάρκες στην Κύπρο το πρώτο τετραήμερο του Απριλίου, εκμεταλλευόμενοι πιθανώς τον ήπιο καιρό για να επιχειρήσουν την απάτητη θαλάσσια διέλευση, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου 10 ώρες.

 Οι κυπριακές και οι λιβανικές αρχές πραγματοποιούν περιοδικά αποστολές διάσωσης για μετανάστες που πέφτουν θύματα επικίνδυνων συνθηκών στα θαλάσσια ύδατα.

Διαβάστε επίσης: Στις 2 Μαΐου η κοινή επίσκεψη ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν στο Λίβανο για μεταναστευτικό

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λιβάνου, Ούρσουλα#45ΠτΔ, Είμαστε,livanou, oursoula#45ptd, eimaste