Το πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει προς Ισραήλ μέσω Τουρκίας παρά την ρήξη

Οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ισραήλ συνέχισαν να διέρχονται από την Τουρκία παρά την σχεδόν κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στη διασυνοριακή σφαγή της Χαμάς που διαπράχθηκε πριν από τρεις εβδομάδες.

Το Seaviolet, ένα πετρελαιοφόρο νηολογημένο στη Μάλτα,

μετέφερε πρόσφατα 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν από το λιμάνι Ceyhan του τουρκικού πετρελαϊκού κόμβου της Μεσογείου στο λιμάνι Eilat του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Περίπου το 40% της ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου του Ισραήλ καλύπτεται από αργό πετρέλαιο που διοχετεύεται στο Ceyhan για περαιτέρω αποστολή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια μιας «Μεγάλης Παλαιστίνης Συγκέντρωσης» στην Κωνσταντινούπολη κατηγόρησε το Ισραήλ ως «εγκληματία πολέμου» —αν και κατηγορείται ότι διέπραξε ο ίδιος εγκλήματα πολέμου, δεδομένου του βομβαρδισμού του τουρκικού στρατού σε περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους— ενώ στις 25 Οκτωβρίου δήλωσε ότι η Χαμάς δεν ήταν τρομοκράτες αλλά «μια ομάδα απελευθέρωσης, «μουτζαχεντίν» που δίνει μάχη για την προστασία των εδαφών και του λαού της».

Το Ισραήλ απάντησε ανακαλώντας το διπλωματικό του προσωπικό από την Τουρκία για επαναξιολόγηση των σχέσεων μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας.

Το γεγονός ότι η Τουρκία συνέχισε να επιτρέπει τη μεταφορά πετρελαίου στο Ισραήλ, ωστόσο, δεν θα έπρεπε ίσως να προκαλεί μεγάλη έκπληξη δεδομένης και επιχειρηματικής πραγματικότητας, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του ΙntellNews

Keywords
Τυχαία Θέματα