Το ΠΚ αποφασίζει για το μέλλον της Δόξας Κωμοδρόμου- Θα ζητηθεί γνωμάτευση ΝΥ

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις ο διορισμός της Δόξας Κωμοδρόμου ως Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος από τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το θέμα ανέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι κ. Κωμοδρόμου έχει διοριστεί στην κυβέρνηση ως «κυβερνητικός αξιωματούχος». Γι αυτό τον λόγο θεωρεί ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από το πανεπιστήμιο, όπως έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος. Η συζήτηση θύμισε σε πολλούς την περίπτωση του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Από την άλλη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου

υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για περίπτωση διπλοθεσίτισσας, αφού θα είναι εκτός μισθοδοσίας του ΠΚ.

Πάντως, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποφασίζει σήμερα για το «μέλλον» της Δόξας Κωμοδρόμου. Συγκεκριμένα, έχει σταλεί εισήγηση στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την απόσπαση της Κωμοδρόμου στην Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο.

Ήδη στα μέλη του Συμβουλίου έχει σταλεί γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χαράλαμπου Προύντζου, για το ζήτημα της απόσπασης.

Μεταξύ άλλων, η γνωμάτευση αναφέρει ότι «Ξεκαθαρίζω ότι έχω σοβαρές αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα του εν λόγω διορισμού αφού η εκ του συντάγματος εξουσία του Προέδρου για διορισμό (Αρ.46, 47 και 48 του Συντάγματος) αφορά μόνο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν εμπίπτει στον ορισμό αυτό. Ως εκ τούτου, η εν λόγω εκτελεστική εξουσία θα έπρεπε να εκτελεστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο (Αρ.54 του Συντάγματος) το οποίο και ασκεί το κατάλοιπο αυτής δεδομένης της επιλογής να διοριστεί Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με την δεδομένη οδό».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «δεν κατανοώ γιατί επιλέγηκε αυτή η οδός από νομικής άποψης πέραν από τον όποιο συμβολισμό επιθυμούσε να προσδώσει ο Πρόεδρος στην εν λόγω πράξη και ο οποίος είναι απολύτως σεβαστός. Ο περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) Νόμος του 2011, Ν. 88(Ι)/2011 όπως τροποποιήθηκε δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά στον ορισμό του Αξιωματούχου και του συναφούς ορισμού της έννοιας «λειτουργήματος ή αξίωμα ή θέση» τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο».

Καταλήγει ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας ως νομικός σύμβουλος του Κράτους και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο αρμόδιος για να επιλύσει το ζήτημα που έχει ανακύψει σε περίπτωση που η Προεδρία επιθυμεί να ενεργήσει κατά τρόπον που θα ήταν ενδεχομένως νομικά επιτρεπτή η απόσπαση της Κωμοδρόμου. Αν τούτο δεν καταστεί άμεσα εφικτό, πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να εξετάσει τη νομιμότητα της συνέχισης της κατοχής θέσης διοικητικού προσωπικού από την κα. Κωμοδρόμου λόγω της ύπαρξης, ενδεχομένως, ασυμβίβαστου».

Πάντως, όπως πληροφορείται το SigmaLive, από την πλευρά της Δόξας Κωμοδρόμου, δεν τίθεται ζήτημα διπλού μισθού, ενώ εκφράζεται η άποψη ότι η θέση της Αν. Κυβερνητικής Εκπροσώπου δεν εμπίπτει στους πολιτειακούς αξιωματούχους.

Διαβάστε επίσης: Σύσταση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δόξας Κωμοδρόμου#45,doxas komodromou#45