Το ρωσικό έργο Arctic LNG 2 στόχος των αμερικανικών κυρώσεων

Οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsui and Co 8031.T αποφάσισαν να αποσύρουν τους υπαλλήλους τους από το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Ρωσίας Arctic LNG 2, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Sankei, επικαλούμενη διάφορες πηγές, σε ένα ακόμη πλήγμα για το έργο.

Φοβούμενοι τις αντιδράσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις, ξένοι μέτοχοι ανέστειλαν την συμμετοχή στο έργο, αποποιούμενοι των ευθυνών τους για την χρηματοδότηση και τα συμβόλαια εξαγοράς για το εργοστάσιο,

ανέφερε την Δευτέρα η εφημερίδα Kommersant.

Οι κυρώσεις είχαν επίσης ως αποτέλεσμα η Novatek να κηρύξει ανωτέρα βία για τις προμήθειες ΥΦΑ από το έργο, ανέφεραν στο Reuters πηγές της βιομηχανίας την περασμένη εβδομάδα.

Το εργοστάσιο

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην χερσόνησο Gydan στην Αρκτική και θα έχει τρεις επιχειρησιακές γραμμές χωρητικότητας 6,6 εκατομμυρίων μετρικών τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) η καθεμία.

Η Novatek, ο μεγαλύτερος παραγωγός ΥΦΑ της Ρωσίας, σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η δεύτερη και η τρίτη γραμμή αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους το 2024 και το 2026, αντίστοιχα.

Το Arctic LNG-2 θα είναι το τρίτο μεγάλης κλίμακας έργο της Ρωσίας για την παραγωγή LNG μετά από ένα εργοστάσιο Sakhalin 2 υπό την ηγεσία της Gazprom στον Ειρηνικό της Ρωσίας και το Yamal LNG, που ελέγχεται από την Novatek.

Οι μέτοχοι

Του έργου Arctic LNG-2 ηγείται η Novatek, η οποία κατέχει μερίδιο 60%. Μεταξύ άλλων μετόχων περιλαμβάνονται η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies, οι κινεζικές CNPC και CNOOC Ltd, καθώς και η Japan Arctic LNG - κοινοπραξία της Mitsui &Co, Ltd. και της JOGMEC - η καθεμία κατέχει μερίδιο 10%.

Οι επενδυτές θα μπορούν να πουλήσουν ΥΦΑ σύμφωνα με τις μετοχές τους. Η Novatek θα έχει το δικαίωμα να πουλά 11,9 εκατομμύρια τόνους ΥΦΑ ετησίως από το έργο. Άλλοι μέτοχοι θα μπορούν να πουλήσουν περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ο καθένας.

Οι επενδύσεις

Οι επενδύσεις εκτιμώνται σε έως και 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Novatek είχε αρχικά σχεδιάσει να συγκεντρώσει περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ (10,11 δισεκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοδότηση έργων τόσο από ρωσικές όσο και από ξένες τράπεζες.

Αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι διεθνείς τράπεζες και οι μέτοχοι διέκοψαν την χρηματοδότηση λόγω κυρώσεων.

Τα συμβόλαια ΥΦΑ

Το Arctic LNG-2 έχει άδεια για εξαγωγές ΥΦΑ από την Ρωσία.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημόσιες πληροφορίες, η Novatek έχει εξασφαλίσει 4,3 εκατομμύρια τόνους πωλήσεων ΥΦΑ ετησίως.

Η Novatek και η ινδική Deepak Fertilizers and Petrochemicals Corporation υπέγραψαν μη δεσμευτικό μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για την προμήθεια ΥΦΑ και αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα τον Φεβρουάριο του 2023. Δεν έχουν αποκαλυφθεί οι όγκοι των πωλήσεων.

Τον Ιανουάριο του 2022, η Novatek υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική ENN Natural Gas για την προμήθεια περίπου 0,6 εκατομμυρίων τόνων ΥΦΑ ετησίως για 11 χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2021, η Novatek και η Glencore υπέγραψαν συμφωνία για μακροπρόθεσμες προμήθειες ΥΦΑ 0,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως σε τερματικούς σταθμούς στην Ανατολική Ασία.

Τον Ιούνιο του 2021, η Novatek και ο επαρχιακός ενεργειακός όμιλος Zhejiang της Κίνας υπέγραψαν συμφωνία, η οποία βασίστηκε σε μνημόνιο συμφωνίας που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019 και καθόρισε βασικούς εμπορικούς όρους για ετήσια προμήθεια έως και 1 εκατομμυρίου τόνων ΥΦΑ από το έργο Arctic LNG-2, για μια περίοδο 15 ετών.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Novatek Gas &Power Asia συμφώνησε με τον όμιλο Shenergy της Κίνας να προμηθεύσει περίπου τρία εκατομμύρια τόνους ΥΦΑ σε διάρκεια 15 ετών, ή περίπου τρία φορτία ΥΦΑ ετησίως.

Τον Απρίλιο του 2019, η Novatek και η Vitol υπέγραψαν συμφωνία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια 15ετή συμφωνία για προμήθειες 1 εκατομμυρίου τόνων ΥΦΑ ετησίως.

Τον Απρίλιο του 2019, η Novatek και η Repsol υπέγραψαν συμφωνία, η οποία μπορεί να ανοίξει την δυνατότητα για μια 15ετή συμφωνία για προμήθειες 1 εκατομμυρίου τόνων ΥΦΑ από το Arctic LNG 2 και άλλα έργα της Novatek.

Πηγή: ΚΥΠΕ/Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα