Το σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του βιβλίου

To πρώτο επαγγελματικό συνέδριο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού το 2022 αποτέλεσε ήδη ένα σταθμό για τον κόσμο του βιβλίου στην Κύπρο με περισσότερες από 120 συμμετοχές. Ήταν μια πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια για τη χαρτογράφηση του κλάδου και τη διασύνδεσή του με την Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές και εκθέσεις βιβλίου.

Tην Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 το Limassol International Book Fair Conference

επιστρέφει στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό με ολοήμερο πρόγραμμα, με 10 συνεδρίες, 4 εργαστήρια, 2 κοκτέιλ και 38 ομιλητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο. Επιστρέφει πιο διεθνές, εγκαινιάζει νέες συνεργασίες, ανοίγει νέες θεματικές και νέους ορίζοντες για την αγορά του βιβλίου στην Κύπρο, φιλοδοξεί να αποτελέσει και πάλι το σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του βιβλίου, παραμένει δωρεάν για όσους εγγραφούν και είναι η δυναμική εναρκτήρια ημέρα της αναβαθμισμένης 2η Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού (17-19 Νοεμβρίου).

Το επαγγελματικό μας συνέδριο είναι φέτος αφιερωμένο στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου (1956-2023), που διατέλεσε, μεταξύ άλλων, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου (1999-2014), και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (2014-2023) και του οποίου η προσφορά στις βιβλιοθήκες διακόπηκε προωρα τον Φεβρουάριο του 2023.

Στο φετινο πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) και τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Conference συνδέει τις βιβλιοθήκες με τον εκδοτικό κόσμο και αναδεικνύει τα ζητήματα της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, ενός Συλλογικού Καταλόγου και των αρχείων. Σε συνεργασία με το Γραφείο “Δημιουργική Ευρώπη” Κύπρου, το Conference περιλαμβάνει ένα δίωρο αφιέρωμα στις καλές πρακτικές για την προώθηση των μεταφράσεων, την αγοραπωλησία δικαιωμάτων και την έκδοση νέων συγγραφέων με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και του Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), όπου συμμετέχουν έμπειροι λογοτεχνικοί πράκτορες και μεταφραστές, βραβευμένοι συγγραφείς και εκδότες, καθώς και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP).

Εγκαινιάζουμε επίσης τη συζήτηση για τα audiobooks στα ελληνικά και στην Κύπρο με τη συμμετοχή της ελληνικής πλατφόρμας JukeBooks και διεθνών ειδικευμένων συμβούλων. Διευρύνουμε το διάλογο και την ενημέρωση για τη συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών και εκδοτών βιβλίων με τη συμμετοχή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Ενισχύουμε τους δεσμούς μας με την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τη μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση βιβλίου στον κόσμο, και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνόφωνου βιβλίου. Και προχωρούμε στην πρώτη γνωριμία μας με την αραβική αγορά βιβλίου, αποτέλεσμα των προσπαθειών δικτύωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, φέτος στις 17 Νοεμβρίου υποδεχόμαστε τον Αιγύπτιο εκδότη Sherif Bakr, τους συμβούλους εκδόσεων Carlo Carrenho και Nathan Hull, την Anne Bergman-Tahon, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP), την Hanife İçten από την Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, τη Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τον Γιωργανδρέα Ζάννο, διευθυντή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλου, εκδότη της Διόπτρας, την ατζέντισσα Κατερίνα Φράγκου και τον μεταφραστή Τέο Βότσο.

Σε όλο το πρόγραμμα, αλλά και σε ειδική συνεδρία, επικεντρωνόμαστε στην ανάδειξη νέων φωνών εκδοτών και βιβλιοπωλών, ανδρών και γυναικών, από την Κύπρο, που έρχονται για να ανανεώσουν το οικοσύστημα του βιβλίου. Στο συνέδριό μας συμμετέχουν έτσι οι εκδότριες Ήρα Ιωάννου-Αιμιλιανίδου (Hippasus) και Εύη Τριανταφυλλίδη (Worldwide Buddies), ο εκδότης Χάρης Ιωαννίδης (Αρμίδα), ο εκδότης audiobooks Andrey Mishenev (ABP Publishing), οι βιβλιοπώλες Γιώργος Γεωργαλλίδης (Perizitito, ToTelio) και Χρυσόστομος Μωυσέως (Περιδιάβαση), η ατζέντισσα Χρυσόθεμις Αρμεύτη, οι βραβευμένοι συγγραφείς Χάρη Ν. Σπανού και Σταύρος Χριστοδούλου, το ιδρυτικό μέλος της Έκθεσης Άννα Ιωαννίδου και ο Νέναντ Μπογκντάνοβιτς, επικεφαλής του Γραφείου "Δημιουργική Ευρώπη" Κύπρου.

Το ολοήμερο διεθνές επαγγελματικό συνέδριο Limassol International Book Fair Conference, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού και την εταιρείας συμβουλευτικής, τεχνολογίας και design Thinking με έδρα την Αθήνα, συνιστά μια διοργάνωση σε διεθνή πρότυπα που εξελίσσεται από χρονιά σε χρονιά. Παρέχει ευκαιρίες για έμπνευση, ενημέρωση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και δικτύωση των επαγγελματιών του βιβλίου και αποτελεί μοχλό για τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου. Εκφράζει όμως και το ευρύτερο όραμα της Έκθεσης: Tοποθετεί δυναμικά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού αλλά και την Κύπρο ως έναν αναδυόμενο κόμβο στο χάρτη του οικοσυστήματος του βιβλίου στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Μιχάλης Καλαμαράς, Επιμελητής Limassol International Book Fair Conference· Σύμβουλος εκδόσεων, Επικεφαλής Μάρκετινγκ και Περιεχομένου, Thinking.

Keywords
Τυχαία Θέματα