«Το Σύνταγμα δεν δίνει δυνατότητα σε Συλλούρη»-Το παράδειγμα με Αναστασιάδη

Για την απόφαση του Προέδρου της Βουλής να απέχει από τα καθήκοντά του μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή και στο Ράδιο Πρώτο, ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης.

Ο νομικός εξήγησε ότι το Σύνταγμα δεν του παρέχει τη δυνατότητα για να λάβει την απόφαση που έλαβε ενώ αναφέρθηκε και στο «προηγούμενο» που έχει η Βουλή με απόφαση. 

«Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα από το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα μιλά καθαρά για δυνατότητα

αναπλήρωσης του απουσιάζοντος. Η απουσία που πρέπει να είναι πρόσκερη αφορά κάποια περίοδο ασθένειας ή κάποια περίοδο ταξιδιού. Αυτό δεν παρέχει δυνατότητα για απόφαση από τον Πρόεδρο της Βουλής ότι δηλαδή θα αποποιηθεί των καθηκόντων του από τις 19/10».

Δείτε εδώ: Απεργία βουλευτών -«Όσο είναι Πρόεδρος ο Συλλούρης δεν υπάρχουν Θεσμοί» (VID)

Η απόφαση αυτή δημιουργεί απλώς προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Βουλής, είπε ο κ.Αγγελίδης.

Τι μπορεί να γίνει

Το ίδιο το άρθρο του Συντάγματος συνέχισε ο κ.Αγγελίδης, παρέχει τη δυνατότητα να αποφασίσει η Βουλή, αντί να υπάρχει αυτή την προσωρινή απουσία να βάζει αναπληρωτή τον πρεσβύτερο των βουλευτών.

Το ερώτημα συνέχισε άρα και καθήκον της Βουλής είναι να αποφασίσει. Θα πρέπει να ορίσει αναπληρωτή Πρόεδρο όπως έγινε το 1996 και τότε είχε επιλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης. Από τότε δεν έγινε κάτι παρόμοιο στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον κ.Αγγελίδη.

Ή θα προχωρήσει σε κάτι που θα προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη τομή Δικαίου,  συνέχισε και να μην κάνει αποδεκτή τη δήλωση για αποποίηση καθηκόντων ή θα καλέσει τον Πρόεδρο της Βουλής να καταθέσει την εντολή που του δόθηκε τότε που ψηφίστηκε ως Πρόεδρος της Βουλής ώστε η ίδια η Βουλή να προχωρήσει και να διορίσει Πρόεδρο της Βουλής μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της.

Πρέπει η Βουλή να αποκτήσει τουλάχιστον αναπληρωτή ή να προχωρήσει σε ανάκληση της εντολής που του έδωσε ψηφίζοντάς τον ο Πρόεδρος και να αποφασίσει ποιος θα ασκήσει τα καθήκοντα του Προέδρου κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα