Τοποθέτηση φωλιών για Χρυσοκαρακάξες

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, μαζί με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, τοποθέτησαν αριθμό τεχνητών φωλιών για Χρυσοκαρακάξες στην περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς. Η δράση αυτή έγινε στο πλαίσιο του έργου Πανδώτειρα μέσα στον Απρίλιο.

Η περιοχή γύρω από τα χωριά Ανδρολύκου και Φασλί, είναι από τις πιο σημαντικές περιοχές φωλεοποίησης στην Κύπρο για τη Χρυσοκαρακάξα. Εκεί είτε πολλά
από τα υποστατικά στα οποία φωλιάζουν οι Χρυσοκαρακάξες έχουν καταρρεύσει είτε αρκετά παλιά δέντρα έχουν κοπεί, έτσι μέσω του έργου Πανδώτειρα τοποθετούνται τεχνητές φωλιές που θα βοηθήσουν να αυξηθεί ο πληθυσμός του είδους στο νησί μας.

Αντί όμως να κατασκευαστούν καινούργιες φωλιές, ακολουθείται η εναλλακτική λύση της επαναχρησιμοποίησης! Οι φωλιές είναι στην ουσία φτιαγμένες από ξύλινα κουτιά πυρομαχικών, τα οποία έχουν προσαρμοστεί για να γίνουν κατάλληλες φωλιές για το συγκεκριμένο είδος. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το κόστος και εξοικονομούνται πολύτιμες πρώτες ύλες, αλλά και ενέργεια.

Οι φωλιές φτιάχτηκαν με την προσφορά των «άχρηστων» κουτιών από την Εθνική Φρουρά προς την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Τέτοιες φωλιές έχουν κατασκευαστεί και στο παρελθόν από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, τόσο για Χρυσοκαρακάξες όσο και για κουκουβάγιες, ανθρωποπούλια και Θουπιά.

Η Χρυσοκαρακάξα είναι θερινός επισκέπτης στη Κύπρο, δηλαδή έρχεται για να φωλιάσει τον Απρίλιο ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι και αποδημητικό. Πολλά άτομα του είδους χρησιμοποιούν τη Κύπρο ως σταθμό ξεκούρασης καθοδόν προς την Ευρώπη όπου θα φωλιάσουν, ή την Αφρική όπου θα ξεχειμωνιάσουν.

Είναι είδος που φωλιάζει σε κουφάλες μεγάλων δέντρων, σε όχθους ποταμών καιτοίχους παλιών σπιτιών. Στη Κύπρο φωλιάζει σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές, κυρίως με ήπια γεωργία και κτηνοτροφία.  Τρέφεται με μεγάλα έντομα και μικρά ερπετά τα οποία κυνηγά συνήθως από ψηλά σημεία όπως καλώδια, δέντρα ή ψηλούς θάμνους. 

Ο πληθυσμός της Χρυσοκαρακάξας στο νησί μας έχει μειωθεί λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας, των μονοκαλλιεργειών, των ψεκασμών και της καταστροφής των φυσικών φρακτών. Επίσης ο πληθυσμός του είδους επηρεάζεται αρνητικά από την αποψίλωση των μεγάλων δέντρων, τη δημιουργία δρόμων κοντά σε ποταμούς και την καταστροφή παλιών κτιρίων.

Το έργο «Πανδώτειρα», στο πλαίσιο του οποίου έγινε η τοποθέτηση των φωλιών, ασχολείται με τη διαχείριση του Δικτύου Natura 2000 στη Κύπρο. Κατά τη διάρκεια του δεκαετούς αυτού έργου θα γίνουν δράσεις για προστασία των διάφορων ειδών χλωρίδας και πανίδας ώστε να καταστεί το δίκτυο Natura 2000 πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ σ΄ αυτό συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τοποθέτηση, Χρυσοκαρακάξες,topothetisi, chrysokarakaxes