Τουρκία: Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες η αντιπαράθεση καλά κρατεί

O Μουχαρέμ Ιντζέ, ο βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, έδωσε την Παρασκευή το βράδυ σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην Άγκυρα μια «τελευταία ευκαιρία» στον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας να τον αντιμετωπίσει σε μια τηλεμαχία.

«Αύριο είναι η τελευταία νύχτα. Αν έχεις το θάρρος, αντιμετώπισε με», είπε ο Ιντζέ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) ενώπιον αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην προεκλογική συγκέντρωση στην τουρκική πρωτεύουσα.

«Αυτή

είναι η τελευταία πρόταση που σου κάνω…Αν θέλεις, μπορώ ακόμη και να ακυρώσω την προεκλογική μου συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη. Έλα, και αντιμετώπισε με, ας έχουμε μια τηλεμαχία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ιντζέ κατηγόρησε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT για παραβίαση του συντάγματος καθώς δεν είναι αμερόληπτοι στην κάλυψη της εκστρατείας.

«Το TRT αφιέρωσε 181 ώρες στον Ερντογάν και 15 ώρες στον Μουχαρέμ Ιντζέ», τόνισε.

Να θυμίσουμε ότι πρωταγωνιστές στις αυριανές τουρκικές εκλογές είναι οι 6 υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο:

· Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος διεκδικεί μία ακόμη προεδρική θητεία.

· Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ο οποίος εκπροσωπεί το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και θεωρείται ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν.

· Η Μεράλ Άκσενερ η οποία ήταν η πρώτη υποψήφια της τουρκικής αντιπολίτευσης που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, υπό την σημαία του Καλού Κόμματος (εθνικιστική δεξιά).

· Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος -αν και βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016- ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό).

· Ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος της Ευτυχίας

Και

· Ο Ντογκού Περιντσέκ ο οποίος ηγείται του Πατριωτικού Κόμματος.

Οι εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία θεωρούνται μια μεγάλη εκλογική πρόκληση για τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κυρίως αν ο Ερντογάν θα εκλεγεί στην προεδρία ήδη από τον πρώτο γύρο κι αν το Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν εξασφαλίσει αυτήν την Κυριακή πάνω από το 50% των ψήφων, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα