Τράπεζα του Ισραήλ: Ανεπαρκείς οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού

Ανεπαρκείς θεωρεί η (Κεντρική) Τράπεζα του Ισραήλ τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη δημοσιονομική υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα.

Η προειδοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη έρχεται την στιγμή που ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έδωσε αργά

την Τρίτη την αρχική έγκριση για αλλαγές στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Νετανιάχου και ο Υπουργός Οικονομικών του, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ανέφεραν μόνο ότι ο προτεινόμενος πολεμικός προϋπολογισμός θα χρηματοδοτηθεί με την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την διοχέτευση κονδυλίων από Υπουργεία και την περικοπή αμφιλεγόμενων ποσών, τα οποία συμφωνήθηκαν με τα κόμματα που απαρτίζουν την Κυβέρνηση (υπερορθόδοξα και εθνικιστικά κόμματα). Ωστόσο, δεν έδωσαν λεπτομέρειες σε σχέση με συγκεκριμένα ποσά.

Ο τροποποιημένος προϋπολογισμός θα χρειαστεί την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου.

"Παράλληλα με την ανάγκη να ανταποκριθεί ο προϋπολογισμός στις ανάγκες που δημιούργησε ο πόλεμος, ακόμη και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ένα υπεύθυνο δημοσιονομικό πλαίσιο", υπογραμμίζει η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών προτείνει την αύξηση του προϋπολογισμού του 2023 κατά 31 δισεκατομμύρια σέκελ (8,21 δισεκατομμύρια δολάρια) - με 22 δισ. σέκελ να πηγαίνουν στο Υπουργείο Άμυνας και 9 δισ. για πολιτικές δαπάνες - μαζί με μια περικοπή δαπανών ύψους 4 δισ. σέκελ.

Η περικοπή δαπανών, ύψους 4 δισ. σέκελ, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ, "δεν είναι μεγάλη και, ως εκ τούτου, η συμβολή της στην ενίσχυση της αξιοπιστίας αναφορικά με τη δέσμευση της Κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή λόγω του κόστους του πολέμου, είναι περιορισμένη".

Η ισραηλινή Κυβέρνηση θα πρέπει να περικόψει τον προϋπολογισμό του 2024 για να βοηθήσει στην κάλυψη των δαπανών φέτος, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που αφορούν την συμφωνία της με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τα οποία, όπως προειδοποίησαν οικονομολόγοι, θα πλήξουν την ανάπτυξη, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.

Τα κεφάλαια αυτά, τα οποία ο κ. Νετανιάχου συμφώνησε να καταβάλει σε υπερορθόδοξα και ακροδεξιά - φιλικά στους εποίκους - κόμματα για να διασφαλίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό του, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σε σχέση με την χρήση τους, καθώς μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα ενθαρρύνει τους υπερορθόδοξους άνδρες, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, να παραμείνουν εκτός του εργατικού δυναμικού, μεταδίδει το Reuters.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα