Τριάντα χιλιάδες έποικοι από την Τραπεζούντα ζουν στα κατεχόμενα, λέει ο Τατάρ

Η Kıbrıs γράφει ότι σχεδόν 30 χιλιάδες έποικοι από την Τραπεζούντα εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου μετά το 1974, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μιλώντας σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο Τραπεζούντας την Παρασκευή, υπογράμμισε τους δεσμούς ανάμεσα στην κατεχόμενη Κύπρο και την εν λόγω περιοχή της Τουρκίας,

σύμφωνα με την επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

O Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι πέρασαν σχεδόν 500 χρόνια από την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς, ότι επιτεύχθηκε «σοβαρή ενότητα και ομοψυχία» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ότι τώρα εργάζονται σοβαρά μαζί με την Τουρκία με σκοπό να οδηγήσουν την «ΤΔΒΚ» στο μέλλον με σταθερά βήματα.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η Κύπρος είναι ένα σημαντικό νησί για την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι το νερό που μεταφέρεται στα κατεχόμενα από την Τουρκία χρησιμοποιείται τόσο στα σπίτια όσο και στη γεωργία και πρόσθεσε ότι η «ΤΔΒΚ» αναπτύσσεται και στους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος στην περιοχή και περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλουν με την στήριξη της Τουρκίας για να «αυξηθεί η ορατότητα και η αναγνώρισή του» διεθνώς και κυρίως στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η «ΤΔΒΚ» βρίσκεται σε «σημαντική στρατηγική θέση» από την άποψη των ενεργειακών πόρων στην περιοχή και θα μπορούσε να συμμετάσχει σε σημαντικά έργα.

Ισχυρίστηκε ότι μετά τον αγώνα κατά της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα, η «ΤΔΒΚ» κατέστη «ανεξάρτητο κράτος» με την στήριξη της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι εργάζονται για ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» σε όλους τους τομείς και αύξηση της ορατότητάς της διεθνώς.

Όπως υποστήριξε ο Τατάρ, αυξήθηκαν οι τομείς αρμοδιότητας της «ΤΔΒΚ» με τις συμφωνίες συνεργασίας που έγιναν με την Τουρκία στη «Γαλάζια Πατρίδα» και διασφαλίστηκε η ασφάλεια στον εναέριο χώρο και στη θάλασσα.

Αναγορεύτηκε σε «επίτιμο διδάκτορα»

Στο μεταξύ, ο Τατάρ αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μαύρης Θάλασσας. 

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Τατάρ είπε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την Τουρκία από την περίοδο του «εθνικού αγώνα» και θα βαδίσουν προς το μέλλον πιο δυνατοί μαζί με την Τουρκία τόσο στη «Γαλάζια Πατρίδα» όσο και στον αέρα και στις θάλασσες.

Ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν θα εγκρίνουν ποτέ μια συμφωνία στην οποία θα τερματίζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας και ότι απορρίπτουν μια τέτοια συμφωνία.

Αναφέρθηκε στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα