Τροποποίηση Συντάγματος για επιτάχυνση στην έκδοση διαζυγίων

Με νομοσχέδιο για τροποποίηση του Συντάγματος προς μείωση της σύνθεσης του Οικογενειακού Δικαστηρίου που εκδικάζει τις αιτήσεις διαζυγίων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσδοκεί σε μείωση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των Οικογενειακών Δικαστηρίων.

Επίσης, η μείωση του χρόνου εκδίκασης εκτιμάται ότι θα μειωθεί και με την εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης, για την οποία εκκρεμεί νομοσχέδιο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής

Επιτροπής Νομικών, που συζήτησε την τροποποίηση του Συντάγματος.

Το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος, παρουσίασε στην Επιτροπή Νομικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στους στόχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου, προσθέτοντας ότι θα ανατεθεί η διενέργεια σχετικής μελέτης.

Το νομοσχέδιο αφορά τροποποίηση του άρθρου 111 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι η σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου για την εκδίκαση διαζυγίων είναι τριμελής, με τη συμμετοχή Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τους ορθόδοξους γάμους, είπε διευκρινίζοντας ότι με τη μη συμμετοχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι υποθέσεις διαζυγίων εκδικάζονται από τον Πρόεδρο του Οικογενειακού Δικαστηρίου και δύο Δικαστές.

Συνεχίζοντας είπε ότι μετά από διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο, τους Δικαστές του Οικογενειακού Δικαστηρίου και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, συμφωνήθηκε να προωθηθεί η πρόταση της Κυβέρνηση όπως οι αιτήσεις διάλυσης γάμου δικάζονται από ένα Δικαστή, όπως οι άλλες αιτήσεις που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Οικογενειακού Δικαστηρίου.

Περαιτέρω, αφού ανέφερε πως φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν με την εισήγηση της Κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι τα τελευταία έξι χρόνια καταχωρούνται 800 με 850 αιτήσεις διαζυγίων το χρόνο, οι οποίες πρέπει να εκδικάζονται από τριμελή σύνθεση του Δικαστηρίου.

Εκτός των αιτήσεων διαζυγίου, τα Οικογενειακά Δικαστήρια είναι επιφορτισμένα με περίπου 600 έως 700 αιτήσεις γονικής μέριμνας το χρόνο, 400 με 450 αιτήσεις διατροφών, τις αιτήσεις για θέματα περιουσίας, τις αιτήσεις υιοθεσίας, τη νομική αρωγή, που συνολικά αυξάνουν τις υποθέσεις στις 2.500 το χρόνο, συνέχισε προσθέτοντας πως με τη μείωση της σύνθεσης του Οικογενειακού Δικαστηρίου θα εξοικονομηθεί δικαστικός χρόνος και θα επιταχυνθεί ο χρόνος εκδίκασης των υπολοίπων αιτήσεων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε πως ενώπιον της Επιτροπής Νομικών βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης θα βοηθήσει τις ανάγκες για ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των πρώην συζύγων, που επηρεάζουν τα παιδιά ενός διαλυμένου γάμου, τα οποία πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα με τραγικές συνέπειες, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι εξετάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Οικογενειακό Δικαστήριο και τον Δικηγορικό Σύλλογο η συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλάβει να αξιολογήσει την υφιστάμενη νομοθεσία στο οικογενειακό δίκαιο ώστε να αναθεωρηθεί για να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως όταν καθοριστεί η στόχευση των αλλαγών θα υπάρξει ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι το όλο θέμα αντιμετωπίζεται θετικά από την Επιτροπή. «Ακούσαμε τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και νοουμένου ότι μαζί με την τροποποίηση του Συντάγματος θα έρθει ενώπιον της Επιτροπή Νομικών και τροποποίηση του νόμου για τα οικογενειακά δικαστήρια, θα το προχωρήσουμε άμεσα», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το τροποποιητικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί άμεσα.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρία ήταν θετικοί ως προς τη νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά του το ΑΚΕΛ θα μελετήσει την εν λόγω τροποποίηση του Συντάγματος.

«Συνάμα έχουμε ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό να έρθει στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο που θα αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος για τα οικογενειακά δικαστήρια και όταν έχουμε ενώπιον μας το συνολικό πακέτο θα το αξιολογήσουμε και θα τοποθετηθούμε», είπε.

Σημείωσε παράλληλα πως η λογική της εξοικονόμησης χρόνου από τη στιγμή που δεν επηρεάζεται η ορθή απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί ένα στοιχείο το οποίο θα συνυπολογιστεί κατά τη λήψη των αποφάσεων.

Ο Άριστος Δαμιανού ανέφερε επίσης ότι από την πλευρά του ΑΚΕΛ τονίστηκε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι θα πρέπει επιτέλους να θεσπιστούν οι ρυθμίσεις για το συναινετικό διαζύγιο. Όπως εξήγησε, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών έχει ρυθμίσει τα ζητήματα θέσπισης κανόνων και νομοθεσιών για το συναινετικό διαζύγιο και με την ευκαιρία εξέτασης του θέματος για τα οικογενειακά δικαστήρια θα πρέπει να ρυθμιστεί και στην Κύπρο αυτό το θέμα έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται ζευγάρια, τα οποία αναγνωρίζουν από μόνα τους ότι μια έγγαμη σχέση έχει φτάσει στο τέλος της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα