Β. Σοφοκλέους: Το Υφ. Πολιτισμού αποφάσισε τον πνιγμό των νεοσύστατων ομάδων

«Αντί οι νεοσύστατες ομάδες να στηρίζονται το Υφυπουργείο πολιτισμού αποφάσισε τον πνιγμό τους πριν καλά καλά ξεκινήσουν! Μπράβο! Αυτό θα πει πολιτισμός και ανάπτυξη του πολιτισμού! Κάτι μάθαμε απ την ιστορία  του Ηρώδη : τα πνίγουμε όλα μπας και φανερωθεί κανένας Χριστός!», αναφέρει σε ανακοίνωση η ηθοποιός και καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΗ, Βαλεντίνα Σοφοκλέους.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το θέατρο

ΡΟΗ  εκφράζει την έντονη αντίθεσή του έναντι του σχεδίου Θυμέλη 2024, όπου οι νέοι κανόνες και οι κανονισμοί του Υφυπουργείου Πολιτισμού θέτουν το θέατρο σε αδιέξοδο, και ασφυξία  αφού δεν προβλέπεται η επιχορήγησή του.

Το θέατρο, το οποίο με τις προσπάθειές του και τις θυσίες του κατά τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε να λάβει χρηματοδοτήσεις, τώρα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του νέου σχεδίου χορηγιών. Αντί να υποστηρίζει τη θεατρική δημιουργία, το εν λόγω σχέδιο φαίνεται να επιδιώκει το κλείσιμο θεάτρων, επαναφέροντας μας σε μια περίοδο σκοταδισμού και ολιγοπωλίου στον χώρο της θεατρικής δημιουργίας. Το ένα εξάμηνο χρηματοδοτηθήκαμε έστω με ψίχουλα  , το άλλο μας απέκλεισαν , το τρίτο μας πέταξαν πάλι ψίχουλα και τούμπάλιν λες και δέν  υπηρετούμε εμείς εδώ και χρόνια με συνέπεια τον θεατρικό χώρο, λες και είμαστε τυχάρπαστοι .

Αυτό είναι  προσβολή και για μάς τους   ίδιους αλλά και για τους  θεατές μας .

Αγαπητή κυρία Κασιανίδου, ο πολιτισμός, και ειδικά το θέατρο, δεν πρέπει να υπόκειται στις προσωπικές επιθυμίες των οποιονδήποτε θεωρούν το θέατρο τσιφλίκι δικό  τους . Απαιτεί σοβαρότητα και σταθερότητα,  πλουραλισμό  για να διασφαλίσει τη συνέχεια , την ευημερία του και  την ανάπτυξη  του .

Ζητάμε από εσάς την άμεση συμπερίληψη μας στο θυμέλη ούτως ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας  μιας και δέν μας δώσατε ούτε εμάς αλλά ούτε στις υπόλοιπες   " μη θεσμικές ομάδες " την δυνατότητα προσαρμογής με τα νέα δεδομένα και ούτε την εναλλακτική λύση .

 Είστε η θεσμική αρχή κ. Υφυπουργέ . Πέστε μας τι θέλετε ; Πέστε μας  το όραμα της πολιτικής σας .

θέλετε το κλείσιμο θεατρικών ομάδων  επειδή δεν πέρασαν 2 χρόνια  από την  νομική τους  δημιουργία ;  θέλετε να μείνουν άνεργοι   ηθοποιοί και τεχνικοί ;  θέλετε να σταματήσουμε να εκφραζόμαστε με την τέχνη μας  ; θέλετε να κλείσουμε το στόμα μας ; Πέστε μας κ. Υφυπουργέ ή δώστε μας λύσεις αν δεν συμπεριλαμβάνονται στην πολιτική σας  αυτά αλλά η ανάπτυξη και η δημιουργία  του θεατρικού πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα