Βαριές δηλώσεις Ερντογάν – Συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σήμερα, μία μέρα πριν την συνάντηση, ανακοινώθηκε και η συμφωνία ΕλλάδαςΛιβύης για επανεκκίνηση των συνομιλιών σε σχέση με την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών.

Η συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα αλλά λόγω της έκτακτης διάσκεψης του ΝΑΤΟ,

πήρε αναβολή για αύριο.

Όσον αφορά στις προσδοκίες της συνάντησης από ελληνικής πλευράς, είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Στην συνάντηση αναμένεται να  συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία.

Ουσιαστικά αυτό που πραγματικά επιδιώκει η ελληνική διπλωματία είναι να αποσπάσει εγγυήσεις - από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν θα επαναλάβει τους επόμενους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο επιθετικές ενέργειες και σκηνικά ανάλογα του πρόσφατου παρελθόντος με το Oruc Reis.

Για την Αθήνα το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να κερδηθεί χρόνος με τη σύσφιξη των σχέσεων με την Τρίπολη και το πάγωμα της εφαρμογής του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Όσον αφορά την Τουρκία, φαίνεται ότι πρόθεση είναι να θέσει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου που επηρεάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Είναι άλλωστε γνωστή η θέση της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μενφί .

Μάλιστα αναμένεται ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν άμεσα υπό την ευθύνη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.    

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Αν χρειαστεί να επέμβουμε στην Κύπρο τα πλοία μας είναι έτοιμα

Keywords
Τυχαία Θέματα