ΕΕ: Πρόοδος στην εκταμίευση για στήριξη των προσφύγων

Συνεδρίασε για 4η φορά, σήμερα στις Βρυξέλλες η συντονιστική επιτροπή που είναι αρμόδια για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Η Κομισιόν υπέβαλε στην επιτροπή, έκθεση σχετικά με τη σταθερή πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής των δύο άμεσων επιδοτήσεων στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας αξίας €600.000.000 και για τις συμβάσεις αξίας €422.000.000 για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν

την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με την εκταμίευση της στήριξης προς τους πρόσφυγες, η οποία έχει επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Από τα συνολικά €3 δισεκατομμύρια, έχουν συναφθεί 34 έργα αξίας € 1.252.000, εκ των οποίων τα € 467.000.000 έχουν εκταμιευθεί.

Κατά τη συνάντηση, η Κομισιόν παρουσίασε το πρόγραμμα "Επείγον Κοινωνικό Δίχτυ Ασφαλείας" (ESSN), το οποίο έχει οριστεί να παρέχει ένα μηνιαίο ηλεκτρονικό ποσό επιχορήγησης για να επωφεληθούν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας την άμεση μεταφορά χρημάτων,τα οποία θα καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των πιο ευάλωτων προσφύγων στην Τουρκία. Η Κομισιόν παρουσίασε επίσης έργα € 74 εκατομμυρίων για την ανθρωπιστική βοήθεια που αποφασίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να προετοιμάζει τις συμφωνίες στο πλαίσιο του ειδικού μέτρου και να έχει ως στόχο τα έργα κοινωνικο-οικονομικής υποστήριξης αξίας € 100 εκατομμυρίων που υπεγράφησαν, τους επόμενους μήνες, με τα υπόλοιπα να ακολουθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Μετά τη συνεδρίαση ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Διαχείριση Κρίσεων, Χρ. Στυλιανίδης, δήλωσε σχετικά ότι "η ΕΕ εντείνει την ανθρωπιστική της βοήθεια με καινοτόμα προγράμματα για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων προσφύγων".

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Επείγον Κοινωνικό Δίχτυ Ασφαλείας", το οποίο θα κάνει "σημαντική διαφορά στις ζωές των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη σύγκρουση και τη βία", είπε ο Επίτροπος.

"Μαζί με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και τους Τούρκους εταίρους μας, έχουμε αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα που μπορεί να προσφέρει ό, τι χρειάζονται οι άνθρωποι, εκεί που χρειάζεται περισσότερο, και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο", σημείωσε.

Μαζί, οι δύο επιδοτήσεις (€ 300 εκ για την εκπαίδευση και € 300 για την υγεία) θα παρέχουν σχεδόν σε μισό εκατομμύριο παιδιών από τη Συρία πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι επιδοτήσεις θα επιτρέψουν, επίσης, σε περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα από τη δημιουργία πάνω από 500 εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και αποκατάστασης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα