Πρωτοβουλία Ινδίας για επαναφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η Ινδία θα αναλάβει την προεδρία της ομάδας των ισχυρών χωρών της G20 φέτος και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον ρόλο για να πιέσει τις πρώην αποικίες να δώσουν πίσω αντικείμενα που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορικής τους εποχής.

Η Ινδία σχεδιάζει ουσιαστικά να πιέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραδώσει πίσω χιλιάδες θησαυρούς που λεηλατήθηκαν από στην επικράτειά της κατά τους αιώνες της αποικιακής κατοχής.

India will push for Greece to get the Elgin Marbles back from the UK, as part of a wider effort to help 'victims of colonial appropriation' - as it launches its own drive for the Koh-i-Noorhttps://t.co/EZ0jVzisJ2

— LBC (@LBC) May 14, 2023

Η διπλωματική προσπάθεια της Ινδίας για την ανάκτηση αντικειμένων με συνδέσμους με την Ινδία επικεντρώνεται στο διαμάντι Koh-i-Noor, ένα από τα μεγαλύτερα κομμένα διαμάντια στον κόσμο. Το Koh-i- βρίσκεται στα κοσμήματα του στέμματος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από το 1849.

Σημειώνεται πως ορισμένα μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιτρέπουν να παραδίδουν έργα τέχνης από την συλλογή τους, ενώ πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η πραγματική προέλευση ορισμένων αντικειμένων - όπως το Koh-i-Noor - αμφισβητείται ή ότι αποκτήθηκαν νόμιμα.

Άλλοι επίσης υποστηρίζουν ότι ορισμένα αντικείμενα αποκτήθηκαν με νόμιμα μέσα, ακόμη και αν ελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αποικιακής κατοχής.

Ωστόσο, η Ινδία σχεδιάζει να είναι η φωνή για τις χώρες που «βρίσκονται υπό αποικιακή ιδιοποίηση», ανέφερε η Telegraph.

Η Lily Pandeya, κοινή γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού της Ινδίας που ηγείται της πολιτιστικής υπηρεσίιας της χώρας για το G20, δήλωσε: «Θα επιδιώξουμε μια συναίνεση μεταξύ των εθνών, και καθώς η G20 είναι το φόρουμ με τη μεγαλύτερη επιρροή, για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα.

«Μπορούμε να είμαστε μια φωνή σε αυτό το τραπέζι για άλλα έθνη που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα».

«Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές του παγκόσμιου Νότου, εκείνων των χωρών που επηρεάζονται τόσο έντονα από ζητήματα που σχετίζονται με την κληρονομιά, όπως το trafficking, και που στο παρελθόν βρισκόταν υπό αποικιακή ιδιοποίηση. "

Τα γλυπτά που πήρε από τον Παρθενώνα ο Βρετανός Λόρδος Έλγιν τον δέκατο ένατο αιώνα τώρα φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο. Η Ελλάδα έχει πιέσει για να τους επαναφέρει στο αρχικό τους πλαίσιο στην Αθήνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πετύχει.

Ο Γκόβιντ Μόχαν, γραμματέας του ινδικού υπουργείου Πολιτισμού, είπε ότι η επιστροφή των θησαυρών θα ήταν μεγάλο μέρος της πολιτικής ατζέντας της χώρας.

 «Είναι τεράστιας σημασίας για την κυβέρνηση», είπε

«Η ώθηση αυτής της προσπάθειας επαναπατρισμού των τεχνουργημάτων της Ινδίας προέρχεται από την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος την έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα».

Ο κ. Mόντιi είπε σε μια ομιλία του φέτος: «Έχουμε μια υπέροχη ιστορία περίπου 2.000 και 5.000 ετών. Αυτή η αποκοπή (αποικιακή κυριαρχία) μας έχει κάνει μεγάλη ζημιά.

«Μετά την ανεξαρτησία θα έπρεπε να είχαμε βγει από αυτή τη νοοτροπία, αλλά δυστυχώς είχε επηρεάσει το έθνος όπως όλα. Θεωρούν ότι η ιστορική μας περηφάνια είναι σε σκλαβιά. Πιστεύω ότι αν δεν αισθανόμαστε περήφανοι για την κληρονομιά και τον πολιτισμό μας, δεν θα αισθανθούμε την παρόρμηση να την διαφυλάξουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα