Βίντεο – ντοκουμέντο από τα στρατιωτικά έργα των Αττίλων στη Δερύνεια

Στρατιωτικά έργα ακόμα και σε σημεία της Νεκρής Ζώνης στη Δερύνεια φτιάχνουν οι Αττίλες. Συγκεκριμένα, έχουν προχωρήσει σε στρατιωτικά έργα μήκους 3600 μέτρων, τα οποία να ξεκινούν από το οδόφραγμα της Δερύνεια και καταλήγουν μέχρι την παραλία στην περιοχή Κάπαρη.

Τα έργα αυτά είναι οχυρωματικά, το δε όρυγμα των τρεισήμισι χιλιομέτρων έχει βάθος 1,5 με δύο μέτρα, όσο δηλαδή χρειάζεται όρθιος ένας στρατιώτης, και μήκους δύο και πλέον μέτρων, δηλαδή χωρά να περάσει και τροχοφόρο όχημα.

Μάλιστα λίγα μέτρα πιο πίσω έχουν φτιάξει θέσεις μάχης αρμάτων,

στις οποίες προστατεύεται το ευαίσθητο σημείο κάθε άρματος στον πόλεμο, δηλαδή ακριβώς πάνω από την ερπύστρια και κάτω από τον πύργο, ώστε εκτεθειμένη να είναι μόνο η κύρια κάνη του άρματος. Οι οχυρωματικές θέσεις αρμάτων ξεπερνούν τις 10. Τόσες φαίνονται στα πλάνα του Σίγμα αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι έφτιαξαν και άλλες.

Να σημειωθεί ότι το χώμα που έχει σκαφτεί στον οχυρωματικό διάδρομο χιλιομέτρων, το έχουν ρίξει στην πλευρά τους για έναν απλό λόγο. Αυτό το έργο, από αμυντικό  γίνεται αμέσως επιθετικό και προσβάσιμο μόνο για τα τουρκικά άρματα, εάν απλά σπρώξουν το χώμα πίσω στο όρυγμα για να περάσουν στην άλλη πλευρά.

Παράλληλα, κατά μήκος των έργων έχουν κάνει προέλαση σε δύο τουλάχιστον σημεία μέσα στη νεκρή ζώνη, στο ένα σημείο περίπου 50 μέτρα και στο άλλο περίπου 30 μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε το πρωί ότι υπάρχει μια αμφισβήτηση της νεκρής ζώνης από τουρκικής πλευράς και ότι έχει πληροφόρηση για το τι γίνεται αλλά δεν θέλει να δημόσια να αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Το Σίγμα αναφέρει ότι «ίσως όμως να είναι πολύ χρήσιμο ο Πρόεδρος να εξηγήσει αν μετά τον Άγιο Δομέτιο όπου είχαν απαγκιστρωθεί τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς και μετά τα επάνδρωσαν, αν προτίθεται να κάνει το ίδιο και στη Δερύνεια. Διότι όπως μαθαίνουμε, και στα φυλάκια εκεί υπάρχει απαγκίστρωση, οι δε κάτοικοι ανησυχούν πάρα πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, σε σημείο που πηγαίνουν πολίτες και φυλάνε σκοπιά και παρατηρούν τις κινήσεις των Τούρκων. Τα δε Ηνωμένα Έθνη, τα οποία στην κυριολεξία ένα τσουβάλι άμμο να προσθέσει η δική μας πλευρά στη γραμμή αντιπαράταξης, τρέχουν και κάνουν παρατηρήσεις στην Εθνική Φρουρά για να μην υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στα στρατιωτικά δεδομένα της όποιας περιοχής, τώρα είναι απλά Πέμπτη και δεν τρέχει τίποτα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υπόψιν τους τις ανησυχίες που εξέφρασε χθες πρωί στο Σίγμα Δήμαρχος Δερύνειας, και πρόσθεσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το status quo μέσα στη νεκρή ζώνη παραμένει άθικτο και οι εργασίες γίνονται εκτός της νεκρής ζώνης». Εδώ έχουν γίνει μεγάλων διαστάσεων στρατιωτικά έργα από τους Τούρκους, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σπίτια των Δερυνειωτών, και αυτοί ασχολούνται εάν τα έργα είναι μισό μέτρο μακριά από τη γραμμή αντιπαράταξης.

Σημειώνεται πάντως ότι οι Τούρκοι διαρρέουν ότι όλα αυτά είναι αποχετευτικά έργα, και όχι στρατιωτικά.  Βέβαια ήδη το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο Σίγμα ότι πρόκειται για οχυρωματικά έργα, τα οποία γίνονται ελάχιστα μέτρα από τα σπίτια των Δερυνειωτών.

Δείτε το βίντεο και τον χάρτη:

Διαβάστε επίσης: Σιντίκ: «Άθικτο» το status quo στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Δερύνειας

Keywords
Τυχαία Θέματα