ΒΙΝΤΕΟ: Με λαμπρότητα τίμησε η Κύπρος την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εντυπωσιακή ήταν η μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Οι δρόμοι φόρεσαν τα γαλανόλευκά τους και υποδέχτηκαν τους μαθητές και τους φοιτητές που παρέλασαν με υπερηφάνεια.

Στην παρέλαση πήραν μέρος και παλαιοί πολεμιστές, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις.

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε από νωρίς το πρωί στη οδό Λόρδου Βύρωνος για να απολαύσουν την εντυπωσιακή παρέλαση, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που με δάκρυα

συγκίνησης και υπερηφάνειας πήγαν να θαυμάσουν παιδιά τους.

Διαβάστε επίσης: Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Λευκωσία

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, τελέστηκε και η Πανηγυρική Δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεωργίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη καθώς και της Υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και του Πρέσβη της Ελλάδας Ιωάννη Παπαμελετίου. 

Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, 50 χρόνια κατοχής, και το μήνυμα του αγώνα του 1821 είναι επιμονή, ενότητα και ξεκάθαροι στόχοι».

Λεμεσός

Στη Λεμεσό, την Κυβέρνηση στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις του, ο Μάριος Χαρτσιώτης, έκανε λόγο δυο τεράστιες εθνικές επετείους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα φτάσουμε στην ελευθερία και δικαίωση της Κύπρου.

Όπως είπε, είναι «μια μέρα μνήμης, τιμής, δόξας αλλά και περισυλλογής. Δυο τεράστιες εθνικές επέτειοι - μια εθνική γιορτή και μια θρησκευτική γιορτή - με τεράστιες σημασίες. Το νόημα τους να μας φωτίζει για να φτάσουμε, επιτέλους, στην ελευθερία και στη δικαίωση αυτού του τόπου».

Λάρνακα

Στη Λάρνακα,  εν μέσω κλίματος υπερηφάνειας τιμήθηκε  η Εθνική Επέτειος. Πλήθος κόσμου παρέστη στους εορτασμούς και στην μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Αθηνών.

Στη παρέλαση συμμετείχαν, σώματα της Εθνικής Φρουράς, σχολεία οργανωμένα σύνολα, σωματεία και άγημα της Πολιτικής Άμυνας. Δέος και θαυμασμό προκάλεσε το άγημα με την ελληνική παραδοσιακή στολή του τσολιά.  

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Αδιαπραγμάτευτος προορισμός μία έντιμη και αξιοπρεπής λύση του Κυπριακού

Προηγήθηκε δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο   Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.
 
«Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και έχουμε ιστορικό καθήκον να εργαζόμαστε για το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Ο επεκτατισμός, οι τακτικισμοί και η αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν ξεχωρίζουν κόμματα και Κυβερνήσεις», είπε ο κ. Παναγιώτου.

Της Δοξολογίας προέστη ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος και σ’ αυτήν παρέστησαν ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος, βουλευτές, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Λάρνακας και ο Ταξίαρχος της 1ης Μεραρχίας Πεζικού Λάρνακας. 

Πάφος

Στην Πάφο το χαιρετισμό της παρέλασης στην λεωφόρο Γρίβα Διγενή, δέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.
Οι εορτασμοί της ημέρας ξεκίνησαν με κωδωνοκρουσία στους Ιερούς Ναούς του κέντρου της Πάφου και ακολούθησε εωθινό στους δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου .   

Διαβάστε επίσης: Έτσι τίμησε η Πάφος τις επετείους 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου (ΦΩΤΟ)

Πλήθος κόσμου απόλαυσαν τη μαθητιώσα νεολαία με ένα όμορφο ανοιξιάτικο καιρό  

Παρέλαση πραγματοποιήθηκε και στον Διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Αμμόχωστος  

Σε πανηγυρικό κλίμα και με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα στην επαρχία Αμμοχώστου η επέτειος του ένδοξου αγώνα 1821. Το Παραλίμνι ήταν το επίκεντρο των εκδηλώσεων της επαρχίας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.  

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την επαρχιακή παρέλαση Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της λεωφόρου 1ης Απριλίου και συμμετείχαν σχολεία, σώματα της Εθνικής Φρουράς, οργανωμένα σύνολα, προσκοπεία, σωματεία, Κατηχητικές Συνάξεις και μπάντες καθώς και τα λάβαρα των Δήμων και Κοινοτήτων της κατεχόμενης και ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.  

Διαβάστε επίσης: Αρχιεπίσκοπος: Nα μην συρθούμε σε διαπραγματεύσεις με τουρκικούς όρους

Με συγκίνηση και περηφάνια τίμησαν οι μαθητές την Εθνική Επέτειο. 

Προηγήθηκε Πανηγυρική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική. 

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα