Βιώματα δασοπυροσβέστων -«Διώ σας τα εσάς να μου γλιτώσετε τα σπίθκια μου»

Κάθε καλοκαίρι και δυσκολότερο το έργο του Τμήματος Δασών καθώς και της Πυροσβεστικής. 

Οι πυρκαγιές είναι ολοένα και περισσότερες με τον φετινό Ιούλιο να καταγράφει υπερδιπλάσιο αριθμό πυρκαγιών από το μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, στο Σίγμα, ανέφερε ότι «ενώ το πρόβλημα θα δυσκολεύει εμείς θα προσπαθούμε να βελτιώσουμε το σύστημα. Η βελτίωση του συστήματος δεν θα είναι τόση όσο για να αντισταθμίζει την χειροτέρευση του

προβλήματος. Άρα έπονται δύσκολές μέρες», είπε. 

Μέχρι στιγμής ξέσπασαν 137 πυρκαγιές στην ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών. Η χειρότερη πυρκαγιά για φέτος είναι αυτή της Άλασσας η οποία αναζωπυρώθηκες στις 6 Αυγούστου.

Τις δικές του εμπειρίες και βιώματα μοιράστηκαν δασονόμοι και δασοπυροσβέστες, στην εκπομπή του Σίγμα, Μεσημέρι και κάτι.

Ο δασοπυροσβέστης, Δημήτρης Αρχοντίδης, μιλώντας για τις πρόσφατες πυρκαγιές ανάφερε ότι «Περνούσαμε μπροστά από ένα σπίτι το οποίο ο ιδιοκτήτης του έκλαιγε και μας έλεγε, σας παρακαλώ πηγαίνετε να δείτε αν έκρουσε το σπίτι. Έπηαμε, εσώσαμε το σπίτι προλάβαμε την πυρκαγιά πριν πάει στο ποταμό, που αν έμπαινε στο ποταμό θα έκρουζε και η Αψιού».

Επιπρόσθετα, ο δασοπυροσβέστης, Μάριος Τσίτσος, αναφέρθηκε σε μια δική του εμπειρία στις πρόσφατες πυρκαγιές «Ήταν έντονη η πυρκαγιά ήταν με δύναμη γιατί είχε αέρα. Παραπάνω εν το ψυχολογικό κομμάτι που μας τάραξε διότι έβλεπες το κόσμο που εκκένωνε τα σπίτια του και στην ουσία έλεγε σου ο κόσμος «διώ σας τα εσάς να μου τα γλιτώσετέ τα σπίθκια μου και τα χωριά μου».

Ακόμα, ο δασονόμος, Χριστόφορς Μιλτιάδους, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά του Αρακαπά το 2021 λέγοντας ότι «Την τελευταία πυρκαγιά του Αρακαπά που πήγαμε στο σημείο έναρξης, έχω πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας, δεν μου ξανά συνέβηκε τέτοιο πράγμα η πυρκαγιά προχωρούσε πιο γρήγορα από τα πυροσβεστικά οχήματα. Δεν μας άφηνε να στήσουμε το όχημα για να κάμουμε κατάσβεση»

Τέλος, ο δασονόμος, Κωνσταντίνος Παττίχης, ανέφερε ότι «Όταν σε βρίσκουν μέσα στο δρόμο και ζητούν συνεχώς βοήθεια εκεί καταλαβαίνεις ότι είναι πάρα πολύ σοβαρά τα πράγματα και σίγουρα κανείς δεν θέλει να χαλάσει περιουσίες».

Δείτε το απόσπασμα: 

Keywords
Τυχαία Θέματα