Βιώσιμες λύσεις για μετανάστευση για να μη χάνονται ζωές, λέει η Κομισιόν

Η τραγωδία στα ανοιχτά της Κύπρου καταδεικνύει για ακόμα μια φορά την ανάγκη για μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αννίτα Χίπερ.

Η εκπρόσωπος αναφέρθηκε παράλληλα στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο και τις επαφές της ΕΕ με τρίτες χώρες, αλλά σημείωσε πως η διερεύνηση του περιστατικού αφορά τις εθνικές

αρχές.

«Αυτή η τραγωδία καταδεικνύει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να υπάρξουν μακροπρόθεσμες, βιώσιμες λύσεις, να διασφαλιστεί ότι θα σώζονται ζωές και ότι οι άνθρωποι δεν θα πεθαίνουν σε επικίνδυνα ταξίδια», ανέφερε η κ. Χίπερ, στο πλαίσιο της μεσημβρινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή πρότεινε το Σύμφωνο», πρόσθεσε, παραπέμποντας στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

«Αλλά αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ταυτόχρονα, όσον αφορά την επιχειρησιακή πλευρά, προωθούμε σχέδια δράσης για όλες τις διαδρομές» πρόσθεσε, αναφερόμενη στα Σχέδια Δράσης που έχει εκπονήσει η Κομισιόν, μεταξύ άλλων και για τη μεταναστευτική διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ταυτόχρονα εργαζόμαστε, επιδιώκοντας τον συντονισμό με χώρες προέλευσης και διέλευσης, να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάνονται ζωές στη θάλασσα», συνέχισε.

«Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση και τραγωδία, είμαστε σε επαφή με τις αρχές για τα περαιτέρω, αλλά όπως γνωρίζετε τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για να διερευνήσουν τις ακριβείς συνθήκες», κατέληξε η κ. Χίπερ.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιείται η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Στην ατζέντα των Υπουργών βρίσκεται το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς και εναλλακτικά μέσα προσωρινής προστασίας για όσους φεύγουν από την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής. Στην ατζέντα των θεμάτων δικαιοσύνης και εσωτερικών βρίσκονται επίσης η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της εμπορίας ναρκωτικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα