Βόρεια και Νότια Κορέα: Τα σκυλιά... της ειρήνης που αλλάζουν σπίτι

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν λέει ότι σκοπεύει να δώσει ένα ζευγάρι σκυλιών που έστειλε δώρο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η απόφαση φαίνεται να οφείλεται στις διαφορές μεταξύ του ίδιου και της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με το ποιος θα χρηματοδοτήσει τη φροντίδα των σκύλων.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας χάρισε τα σκυλιά στον κ. Μουν μετά από μια σύνοδο κορυφής το 2018. Τα σκυλιά παρέμειναν υπό τη φροντίδα του κ. Μουν μετά την αποχώρησή του από το γραφείο τον Μάιο, αλλά

τώρα φαίνεται ότι θα επιστραφούν. 

Τα λευκά σκυλιά Pungsan , Gomi και Songgang χαρακτηρίζονται νομικά ως κρατική περιουσία που ανήκει στα προεδρικά αρχεία.Αλλά το γραφείο του κ. Μουν είπε ότι μπόρεσε να συνεχίσει ως επιστάτης τους μετά την αποχώρησή του από τη θέση του, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια συμφωνία με το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι προμήθειες και τα έξοδα για τη φροντίδα των κατοικίδιων θα μπορούσαν να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα τοπικά ΜΜΕ ανέβασαν τα έξοδα σε 2,5 εκατομμύρια γουόν (περίπου $1.800, $1.560) το μήνα. Το γραφείο του Μουν όμως λέει ότι η συμφωνία κατέρρευσε λόγω της «ανεξήγητης αντίθεσης» από την κυβέρνηση του διαδόχου του, του προέδρου Γιουν Σουκ-γιόλ.

«Το προεδρικό γραφείο φαίνεται να είναι αρνητικό στο να αναθέσει τη διαχείριση των σκύλων Pungsan στον πρώην πρόεδρο Μουν», ανέφερε η πλευρά της Ν.Κορέας. 

«Αν ισχύει αυτό, μπορούμε να είμαστε ψύχραιμοι με αυτό, καθώς μια τέτοια ανάθεση βασίζεται στην καλή θέληση και των δύο πλευρών... αν και το τέλος της είναι λυπηρό δεδομένου ότι είναι ζώα συντροφιάς με τα οποία συνδέθηκε».

Το γραφείο του κ. Yoon αρνήθηκε ότι παρενέβη, δηλώνοντας ότι δεν εμπλέκεται και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο νέος πρόεδρος έχει ήδη τέσσερα σκυλιά και τρεις γάτες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap τον Μάρτιο.

Πηγή: BBC NEWS 

Keywords
Τυχαία Θέματα