Βότσης: Kινητήριος δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη οι επενδύσεις

Oι επενδύσεις είναι η κινητήριος δύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο Βουλευτής Αγγελος Βότσης σε παρέμβαση σε διασκέψεις στις Βρυξέλλες. Ανέφερε ακόμη πως η Κύπρος δεν επωφελήθηκε ιδιαίτερα από το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ και ότι προσβλέπει στην αξιοποίηση του InvestEU.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Βότσης συμμετείχε μαζί με

τους Βουλευτές Νίκο Τορναρίτη και Σκεύη Κουκουμά στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2019 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Οι Διασκέψεις συνδιοργανώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα εξάμηνη Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε παρέμβασή του ο κ. Βότσης παρατήρησε ότι αν και το ευρώ επιβίωσε της χρηματοπιστωτικής κρίσης αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του, η χρηματοπιστωτική κρίση ανέδειξε τις θεμελιώδεις εγγενείς και δομικές αδυναμίες του. Σε πολιτικό επίπεδο, η πρόοδος στη διόρθωση των ανεπαρκειών του ήταν περιορισμένη, πρόσθεσε ο κ. Βότσης.

Πρόσθεσε ότι το χάσμα του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας στις χώρες της Ευρωζώνης οξύνθηκε περαιτέρω από τη χρηματοπιστωτική κρίση και ότι οι 19 χώρες μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να μην έχουν στη διάθεσή τους επαρκή εργαλεία για επίτευξη οικονομικής σύγκλισης και προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Βότσης επεσήμανε περαιτέρω ότι η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, της Τραπεζικής Ένωσης, της Ενιαίας Αγοράς και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Εξάλλου, σε παρέμβασή του σε συζήτηση για τις επενδυτικές προτεραιότητες της ΕΕ μετά το 2020, ο κ. Βότσης σημείωσε ότι οι επενδύσεις είναι κινητήριος μοχλός της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της κοινωνικής προόδου και της ευημερίας και χαιρέτισε την προβλεπόμενη αύξηση των κονδυλίων του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για έρευνα και καινοτομία στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, καθώς και την προβλεπόμενη αύξηση της χρηματοδότησης για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Για την Κύπρο είπε πως η έλλειψη χρηματοδοτήσεων και στενότητα επενδύσεων συνεπεία της απόφασης της Ευρωομάδας για απομείωση καταθέσεων, γονάτισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.

Επίσης, είπε, δυσανάλογα προς τον πληθυσμό της μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών ή αιτητών ασύλου που δέχθηκε η Κύπρος, έπληξε την οικονομία της.

Η Κύπρος, παρά τη στενότητα επενδύσεων, επεσήμανε ο κ. Βότσης, δεν επωφελήθηκε ιδιαίτερα από το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αξιοποιήσει το Πρόγραμμα InvestEU για ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών, τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της έρευνας και καινοτομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα