Βουλή: Τα αιτήματα των ασθενών ήπατος ενώπιον της Επιτροπής Υγείας

Σε τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, προχώρησε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας». Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος ανέφερε ότι οι ασθενείς δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν την πρόσληψη ιατρού/μεταμοσχευτή ηπατολόγου και τη δημιουργία ηπατολογικής κλινικής. 

Διαβάστε αυτούσια την τοποθέτησή της: 

Ως Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου

"Προμηθέας" σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να συζητήσουμε ένα θέμα που άπτεται της Υγείας μας και ταλανίζει τους ασθενείς με Ηπατικές παθήσεις. Συζητούμε για το αναφαίρετο δικαίωμα μας στην υγεία, και δυστυχώς το κράτος δεν έχει προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες για να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση και η παροχή εξειδικευμένης φροντίδας. Δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε την πρόσληψη ειδικού Ιατρού/Μεταμοσχευτή Ηπατολόγου και τη δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής.

Θεωρούμε επείγουσα αναγκαιότητα την πρόσληψή ενός ειδικού Ιατρού/Μεταμοσχευτή Ηπατολόγου. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτή την αντιμετώπιση που στοιχίζει ζωές συνανθρώπων μας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες χάσαμε τέσσερις συνανθρώπους μας.

Στηρίζουμε τις ενέργειες για τη δημιουργία Ηπατολογικής κλινικής στην Κύπρο που να μπορεί να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε  παιδιά και ενήλικες, που θα μπορεί να δεχθεί μεταμοσχευμένους ασθενείς ή που πρόκειται να μεταβούν στο εξωτερικό για μεταμόσχευση. Θα πρέπει να είναι καταρτισμένη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και τεχνικό εξοπλισμό. Να υπάρχουν θεσμοθετημένα πρωτόκολλα με Ιατρικά Κέντρα του εξωτερικού (Centres of excellence/ Liver clinics) όπως είχαν συμφωνηθεί με τον τέως Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα. 

Επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης (Follow up) της υγείας των  ασθενών που μεταμοσχεύθηκαν είτε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισραήλ από τους θεράποντες ιατρούς τους στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν όλα τα ιατρικά δεδομένα και στοιχεία των ασθενών.

Καταληκτικά, ζητούμε τη δική σας στήριξη και συμβολή για την επίτευξη του στόχου αυτού,  προς όφελος όλων των ασθενών.

Keywords
Τυχαία Θέματα