Βραχυκυκλωμένες 400 εταιρείες στην Κύπρο λόγω των κυρώσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Η νομική γνωμάτευση που ζήτησε η Έφορος Εταιρειών από τον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφασίσει πως θα προχωρήσει στον χειρισμό 400 και πλέον εταιρειών, είναι έτοιμη.        

Πρόκειται για εκατοντάδες εταιρείες που μπορεί να μην υπόκεινται σε κυρώσεις, αλλά πάγωσαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία διότι ήταν πελάτες των γραφείων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Για να το πούμε ακόμη πιο απλά: Πρόκειται για παράπλευρες απώλειες στο κυνήγι των Ρώσων ολιγαρχών, με τεράστιες ωστόσο συνέπειες στην κυπριακή οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: Δεύτερος φάκελος στα χέρια Χριστοδουλίδη για κυρώσεις

Αμερικανών

Η γνωμάτευση έφυγε σήμερα από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, λίγο μετά το μεσημέρι, και πλέον όλες οι ενέργειες της Εφόρου Εταιρειών θα γίνουν από Δευτέρα.

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, αυτές οι εταιρείες βρίσκονται στο ψυγείο, ήδη έχουν χάσει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών τους, ενώ δεν αποκλείεται κιόλας, όπως πληροφορούμαστε, όταν επιτραπούν αλλαγές από την Έφορο Εταιρειών, κάποιες να αποχωρήσουν κιόλας από την Κύπρο.

Οι εταιρείες αυτές λοιπόν αποτάθηκαν στις τράπεζες τους στην Κύπρο για να ξεπαγώσουν οι λογαριασμοί τους.

Οι τράπεζες ζήτησαν από αυτές να προσκομίσουν πιστοποιητικό από την Έφορο Εταιρειών το οποίο να επιβεβαιώνει ότι δεν εξυπηρετούνται πλέον από τα γραφεία που υπόκειται σε κυρώσεις.

Η Έφορος Εταιρειών ωστόσο, ξεκάθαρα είπε ότι για να παραχωρήσει τέτοιο πιστοποιητικό και να επιτρέψει στις εταιρείες να προχωρήσουν σε αλλαγές ώστε να απεμπλακούν, θα πρέπει να λάβει σχετική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία που να το επιτρέπει.

Παρότι είναι γνωστό ότι σε κανονικές συνθήκες για αλλαγή νομικού συμβούλου χρειάζεται ένα ειδικό ψήφισμα ή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μιας εταιρείας. Το ερώτημα είναι, αν προκαλείται τέτοιο βραχυκύκλωμα σήμερα, τι θα συμβεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις εάν υπάρξουν κι άλλες Κυπριακές εταιρείες την ερχόμενη εβδομάδα στις αμερικανικές λίστες κυρώσεων

Ήδη χθες η MeritServus η οποία υπόκειται σε κυρώσεις, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή προς αρμόδιους οργανισμούς και φορείς για να αποδεσμευθεί ποσό 500.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό της για να πληρώσει τους υπαλλήλους.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για απολύσεις εργαζομένων σε άλλες εταιρείες που επηρεάστηκαν.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας που είναι παραλήπτες της επιστολής της MeritServus δεν έχουν δώσει λύση σε ένα εργασιακό πλέον θέμα που αφορά εκατοντάδες οικογένειες, ενώ ουδείς γνωρίζει επίσης τι γίνεται με τη σύσταση Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τις 19 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: Απλήρωτοι και άνεργοι εργαζόμενοι εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις

Δεύτερο πακέτο πληροφοριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Πρόκειται για πληροφορίες που ζήτησε η κυπριακή Κυβέρνηση για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Κύπριους. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος φάκελος παραλήφθηκε στις αρχές της εβδομάδας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να αναφέρει πως θα ακολουθήσουν ακόμη δύο το επόμενο διάστημα, κάτι που σημαίνει πως μετά και την παραλαβή του δεύτερου πακέτου, αναμένεται πλέον ακόμη ένα. Και αυτές οι πληροφορίες θα αποσταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα για να τις επεξεργαστεί.

Δείτε το απόσπασμα: 

Keywords
Τυχαία Θέματα