Βράβευση μαθητών του προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Μαῒου στο Αμφιθέατρο των Κεντρικών της Γραφείων Cyta στη Λευκωσία η βράβευση των νικητών του Μαθητικού Διαγωνισμού άρθρων, βίντεο και φωτογραφιών με θέμα την αειφορία και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την οργάνωση CYMEPA, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».

Σημειώνεται

ότι το Πρόγραμμα και ο διαγωνισμός στηρίζεται διαχρονικά από τη Cyta και από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Προστίθεται ότι στο Πρόγραμμα συμμετείχαν σχολεία από όλη την Κύπρο, μαθητές των οποίων ερεύνησαν τα θέματά τους χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δημοσιογραφικά μέσα και ανταλλάζοντας, μέσω του διαδικτύου, σχετικές πληροφορίες με μαθητές άλλων χωρών που συμμετέχουν στο ίδιο Πρόγραμμα.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα καλύτερα άρθρα, φωτογραφίες και φιλμάκια των μαθητών αναρτώνται στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα www.cymepa.org.cy, και συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ δημοσιεύονται και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, στην τελετή βράβευσης των μαθητών παρευρέθηκαν και παρέδωσαν βραβεία η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας η Επιθεωρήτρια Δρ Παναγιώτα Μυλωνά, η Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων, Εκδηλώσεων και Γραφείου Τύπου της Cyta Αλεξία Γιαλλουρίδου, ο Γενικός Γραμματέας της CYMEPA Μιχάλης Ιερείδης, εκπαιδευτικοί, μαθητές καθώς και ανώτερα στελέχη της Cyta.

Σημειώνεται ότι η Επίτροπος Περιβάλλοντος έκανε ειδική αναφορά στους 17 στόχους των Η.Ε. για τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξέφρασε στη στήριξη της στις προσπάθειες εκπαιδευτικών και μαθητών για να γίνουν βήματα προς την αειφορία.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι εκ μέρους της Cyta η κ. Γιαλλουρίδου συνεχάρη τους νέους που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και ευχαρίστησε την οργάνωση CYMEPA για την άψογη συνεργασία της με τη Cyta, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του Προγράμματος.

Αναφέρεται ακόμη ότι η κ. Μυλωνά μετέφερε εκ μέρους του ΥΠΑΝ την ολόθερμη στήριξη του Υπουργείου στο Πρόγραμμα και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες και συντελεστές.

Προστίθεται ότι εκ μέρους της CYMEPA ο κ. Ιερείδης ευχαρίστησε τη Cyta και το ΥΠΑΝ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», το οποίο συντονίζεται από το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Αναφέρεται ότι στην κατηγορία Άρθρο το πρώτο βραβείο έλαβαν από κοινού το Γυμνάσιο Επισκοπής και το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς. Το Γυμνάσιο Επισκοπής διαγωνίστηκε με άρθρο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Μικροοργανισμοί: Εισβλητικά κουνούπια στην Κύπρο» με μαθητές τις Προδρόμου Μαρίνα, Ιωάννου Ελεάνα και Κωνσταντίνου Όλγα και καθηγητή τον Αντρέας Χατζηχαμπή. Το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς διαγωνίστηκε με το άρθρο «Έξυπνο Σχολείο – Έξυπνος Δήμος», με μαθήτριες τις Αχιλλέως Μαρία, Σωτηρίου Γεωργία και Χριστοφόρου Μαρία και καθηγητές τους Γιώργο Κολοκοτρώνη και Μαρία Μολέσκη.

Σημειώνεται ότι έπαινο στην ίδια κατηγορία έλαβαν το Λύκειο Αρχαγγέλου Απ. Μάρκος, το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως, το Λύκειο Λιβαδιών, το Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού, το Γυμνάσιο Αποστόλου Ανδρέα Έμπας και το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Λάρνακας.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι στην κατηγορία Βίντεο το πρώτο βραβείο έλαβε το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών με τίτλο «Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Ας το προστατέψουμε» με μαθήτρια την Αντριάνα Αθανάση και καθηγήτρια την Ξένια Αλευρά. Έπαινο στην ίδια κατηγορία έλαβαν το Γυμνάσιο Κάτω Πύργου και το Λύκειο Αγίου Αντωνίου Λεμεσού.

Ακόμη, σημειώνεται ότι στην κατηγορία Φωτογραφία/Φωτορεπορτάζ έλαβαν από κοινού το πρώτο βραβείο το Γυμνάσιο Λιβαδιών και το Λύκειο Κύκκου Α΄. Το πρώτο διαγωνίστηκε με το έργο «Το άδειο μας πρόσωπο η γη μας το πληρώνει» με μαθητές τους Κυριάκο Βασιλείου, Γρηγορίου Αθηνά και Γεωργίου Μύρια και καθηγήτρια την Νικολαΐδου Λαδά Νικολέττα. Το Λύκειο Κύκκου Α΄ διαγωνίστηκε με το έργο «Η βιομηχανία της μόδας και η Κλιματική Αλλαγή» με τους μαθητές Γεώργιο Μαριστράτη και Κατερίνα Ζησίμου και καθηγήτριες τις Μαρία Φαλά και Μαρία Δημητρίου. Έπαινο στην ίδια κατηγορία έλαβαν το Λύκειο Κύκκου Πάφου, το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Λευκωσίας, το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων, το Γυμνάσιο Πολεμιδιών, το Γυμνάσιο Παραλιμνίου και το Γυμνάσιο Πόλης Χρυσοχούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα