Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι 2023 στην 51η Γιορτή των Αρίστων της ΕΑΚ

Βραβεύτηκαν στην αποψινή 51η Γιορτή των Αρίστων, η οποία πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1973, από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), οι κορυφαίοι του 2023.

Η Γιορτή των Αρίστων, η οποία έχει ως θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» και η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο

Λευκωσίας, βρισκόταν υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πολιτική και αθλητική ηγεσία της Κύπρου, ενώ από το εξωτερικό παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της AIPS Europe, Τσαρλς Καμενζούλι, και αντιπροσωπεία του ΠΣΑΤ με επικεφαλής τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο.

Όπως κάθε χρόνο, απόψε βραβεύθηκαν οι αθλητές και αθλήτριες, όπως και ομάδες, για τις επιτυχίες που είχαν εντός του 2023, ενώ τιμήθηκαν και άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους ή με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλουν στην ανάδειξη του κυπριακού αθλητισμού.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η απονομή του Αριστείου της ΕΑΚ στον Αντώνη Δράκο.

Συγκινητική στιγμή η απόδοση τιμής στον αδικοχαμένο Κώστα Σταθελάκο.

ΕΑΚ: Ανάγκη ρύθμισης της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στην τραγική απώλεια του Κώστα Σταθελάκου. «Χάσαμε έναν αγαπητό φίλο, ο οποίος όμως ήδη πρόλαβε και άφησε έντονο το στίγμα του στον αθλητισμό μας», σημείωσε.

Ο κ. Μιλτιάδους είπε, παράλληλα, «πως σήμερα βρίσκονται εδώ μαζί μας, μεταξύ άλλων, ένας κάτοχος ολυμπιακού μεταλλίου, ένας κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ στο ολυμπιακό άθλημα της σκοποβολής και τρεις πρωταθλητές Ευρώπης στον στίβο, ένας στους άνδρες και δύο στους Νέους».

«Μέχρι και MVP Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ έχουμε την τιμή να βρίσκονται μαζί μας, εκεί δεξιά σας, όπου κάθονται όλοι οι αποψινοί βραβευόμενοι. Όλοι τους Κύπριοι, άτομα που, σε βάρος συχνά της οικογενειακής τους ζωής, της τσέπης τους, αλλά και της υγείας τους, παλεύουν για να σηκώσουν ψηλά τη σημαία μας. Αυτοί αποτελούν τον πραγματικό Αθλητισμό, αυτοί είναι οι φορείς του ολυμπιακού πνεύματος που στέλνουν τα μηνύματα του Ολυμπισμού, Σεβασμός-Φιλία-Αριστεία, όπως μας έλεγε συχνά ο αείμνηστος Ντίνος Μιχαηλίδης», πρόσθεσε.

«Οι, τάχα ανώνυμοι, χούλιγκαν, που ρυπαίνουν τα στάδιά μας, δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία σχέση με τον Αθλητισμό. Αυτοί αμαυρώνουν τον Αθλητισμό. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί οι μπλε, πράσινοι, κίτρινοι κουκουλοφόροι όχι μόνο δεν ξέρουν έστω και 3-4 ονόματα παικτών της ομάδας τους, αλλά ούτε καν να εξηγήσουν τι είναι «οφσάιντ» δεν είναι σε θέση», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΚ είπε ότι από την Πολιτεία «ζητάμε να σπάσει επιτέλους αυτό τον φαύλο κύκλο δεκαετιών και για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να κακοφανιστούν και κάποιοι παράγοντες που ανέχονται αυτή την κατάσταση».

«Οι αθλητικογράφοι θέλουμε να επικεντρωθούμε επιτέλους σ’ αυτά που πραγματικά έχουν σημασία. Στα όμορφα γκολ του Ζάιρο, στα ippon της Αδαμαντίας, στο κασίνα του Ηλία, στα άπειρα θετικά του Αντώνη Δράκου, ο οποίος θα λάβει απόψε το Αριστείο», πρόσθεσε.

Είπε, παράλληλα, ότι η ΕΑΚ φιλοξενεί φέτος για πεντηκοστή πρώτη φορά τους κορυφαίους του κυπριακού αθλητισμού.

«Η ευθύνη μας είναι μεγάλη, και κάθε χρόνο προσπαθούμε να αποδεικνυόμαστε αντάξιοι του ρόλου μας. Γι’ αυτό, θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα μου, τα ονόματα των οποίων μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα τέσσερα του περιοδικού που κρατάτε, αλλά και όλα τα μέλη της ΕΑΚ, που φέτος σημείωσαν ρεκόρ συμμετοχής στην ψηφοφορία για ανάδειξη των Αρίστων», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη δημιουργία της Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας, ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους είπε ότι η ΕΑΚ είναι έτοιμη να συμβάλει πρακτικά στο μεγάλο αυτό εγχείρημα.

«Την ίδια στιγμή, πρέπει να υπογραμμίσω, απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία, και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Με ακόμη έναν πονοκέφαλο πλέον, την ανάγκη ρύθμισης της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Ίσως σε κάποιους να μοιάζει ελκυστικό το ενδεχόμενο εξαφάνισης των δημοσιογράφων, αλλά σας διαβεβαιώ πως κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για μια επαγγελματική ομάδα, αλλά και ολόκληρο το αθλητικό οικοδόμημα», τόνισε.

Στο σημείο αυτό κάλεσε στη σκηνή τον τέως Πρόεδρο του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, στον οποίο απονεμήθηκε έπαθλο, εκφράζοντας προς τον ίδιο τις ευχαριστίες της ΕΑΚ.

«Έναν πραγματικό υπηρέτη του αθλητισμού μας για δεκαετίες, ο οποίος στήριξε με θέρμη την ΕΑΚ και γι’ αυτό τον ευγνωμονούμε», σημείωσε ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους.

ΚΟΑ: Θα συνεχίσουμε με αθλητοκεντρικό προσανατολισμό

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Γιάννης Ιωάννου, στη δική του ομιλία είπε ότι «βρισκόμαστε απόψε εδώ για να τιμήσουμε και να χειροκροτήσουμε τους κορυφαίους των κορυφαίων».

«Μετά από μία χρονιά με σπουδαίες διακρίσεις των αθλητών, των αθλητριών και των ομάδων μας, η ανάδειξη των Αρίστων δεν ήταν εύκολη, γι’ αυτό όλοι οι υποψήφιοι αξίζετε συγχαρητήρια. Θα ήταν παράλειψή μου να μην συγχαρώ την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου τόσο για την αποψινή εκδήλωση όσο και ευρύτερα για το σπουδαίο έργο που επιτελεί», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού διατηρεί εδώ και δεκαετίες μία άριστη και αγαστή συνεργασία με την ΕΑΚ, «μία συνεργασία που σας διαβεβαιώνω πως θα συνεχιστεί».

«Απόψε λοιπόν βραβεύουμε τους αρίστους με βάση τις μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις που είχαν το 2023. Βραβεύουμε όμως και το ήθος και τιμούμε τις διαχρονικές αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι». Ο ΚΟΑ ως η Ανώτατη Αθλητική Αρχή του τόπου θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας, συνοδοιπόρος μαζί με την ΚΟΕ και την ΚΕΠΕ», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι ως ΚΟΑ έχουν το χρέος να προσφέρουν στους Κύπριους αθλητές και αθλήτριές τα καλύτερα εχέγγυα για να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στις διεθνείς διοργανώσεις και να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της μικρής Κύπρου στο εξωτερικό, «κι ακόμη περισσότερο τώρα που είμαστε στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι».

«Πήραμε πρόσφατα τη σκυτάλη από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη και το Διοικητικό του Συμβούλιο και ομολογώ πως παραλάβαμε αξιόλογο έργο. Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με αθλητοκεντρικό προσανατολισμό με γνώμονα πάντα το καλό των αθλητών και των αθλητριών μας. Όραμά μας είναι η συνεχής αναβάθμιση του κυπριακού αθλητισμού μέσω της βελτίωσης των υποδομών και της ενίσχυσης των χορηγιών. Σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτεία και την αρμόδια Υπουργό Αθηνά Μιχαηλίδου και μέσα από τους Σχεδιασμούς του Οργανισμού, θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε για να μπορείτε να πετάτε ολοένα και πιο ψηλά», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ευχήθηκε η Κύπρος να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Οι υποψήφιοι κορυφαίοι του 2023

Κατά τη διάρκεια της Γιορτής αποκαλύφθηκαν οι κορυφαίοι του 2023, έτσι όπως αναδείχθηκαν μέσα από τις ψήφους των μελών της ΕΑΚ, ως ακολούθως:

Αθλητές: Κορυφαίος ο Κοντίδης Παύλος (ιστιοπλοΐα) και ακολουθούν Τραΐκοβιτς Μίλαν (στίβος), Αχιλλέως Γιώργος (σκοποβολή), Κεσίδης Ιωσήφ (στίβος), Γεωργίου Ηλίας (γυμναστική).

Αθλήτριες: Κορυφαία η Αντωνίου Κάλια (κολύμβηση) και ακολουθούν Φωτοπούλου Ολίβια (στίβος), Κουλιτσένκο Έλενα (στίβος), Σάββα Βαλεντίνα (στίβος), Χριστοφή Ναταλία (στίβος).

Ομάδες Ανδρών: Άρης (ποδόσφαιρο), ΑΕΚ (μπάσκετ), Ομόνοια (βόλεϊ).

Ομάδες Γυναικών: Ολυμπιάδα Νεάπολης (βόλεϊ), Απόλλων Ladies (ποδόσφαιρο), ΑΕΛ (μπάσκετ).

Ποδοσφαιρικά Έπαθλα Cytavision

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά δόθηκαν τα ποδοσφαιρικά βραβεία Cytavision, στους ποδοσφαιριστές που είχαν ξεχωρίσει το 2023.

Βραβεύτηκαν ο Cytavision MVP Ποδοσφαιριστής (Αλεξάντερ Κακόριν), η Cytavision MVP Ποδοσφαιρίστρια (Ειρήνη Μιχαήλ), ενώ δόθηκε και το Χρυσό Παπούτσι της ΕΑΚ στους Ιωάννη Πίττα και Ζάιρο που ήταν οι πρώτοι σκόρερ της σεζόν 2022-23 στο α’ γκρουπ, καθώς και στον Ντιέγκο Ντορεγκαράι, πρώτο σκόρερ του β’ γκρουπ.

Επιπλέον, τιμήθηκαν οι έντεκα ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην κορυφαία ενδεκάδα για το ημερολογιακό έτος 2023. Αυτοί είναι οι Β. Άλβες, Α. Κρέσπο, Γ. Κβίντα, Καζού, Ουαγκέ, Ντάλσιο, Κ. Στρούσκι, Ι. Κούσουλος, Α. Κακόριν, Ζάιρο και Α. Κακουλλής.

Τους κορυφαίους ανέδειξαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΚ και οι δημοσιογράφοι της Cytavision, με βαρύτητα στις ψήφους κατά 50% για κάθε πλευρά.

Οι παραλήπτες των υπόλοιπων επάθλων

Ακόμη, δόθηκαν και τα υπόλοιπα έπαθλα που έχουν καθιερωθεί να δίδονται στη Γιορτή των Αρίστων. Έχουν επιλεχθεί και φέτος άτομα με μεγάλη προσφορά στον κυπριακό αθλητισμό και νεαρά ταλέντα που αφήνουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Πιο κάτω αναλυτικά τα έπαθλα και τα άτομα που παρέλαβαν το καθένα έχει ως εξής:

Έπαθλο ΟΠΑΠ Ήθους &Προσφοράς «Ιάσονας Νικολάου»: Πανίκος Χαραλάμπους

Έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης»: Λίνος Γαβριήλ

Έπαθλο ΟΠΑΠ Μακρόχρονης και Εξαίρετης Προσφοράς: Ζανέτ Σωκράτους

Έπαθλo Unicars Μηχανοκίνητου Αθλητισμού: Αλέξανδρος Τσουλόφτας, Bλαδίμηρος Τζιωρτζής, Γιώργος Χριστοφόρου

Έπαθλο Unicars Special Olympics: Ομάδα Γυναικείας Ενοποιημένης (Unified) Καλαθόσφαιρας

Έπαθλο Bank of Cyprus Ανερχόμενα Ταλέντα: Μάρκος Κοντόπουλος, Ανδρέας Ποντίκης, Αδαμαντία Χριστοδουλίδη, Ντεμίρ Οζτοπράκ

Έπαθλο Hercules «Καρολίνα Πελενδρίτου» Κορυφαίοι Παρά-Αθλητές: Μαρία Μάρκου

Έπαθλο «Γυναίκα και Αθλητισμός – Μαριάννα Ζαχαριάδη» του ΚΟΑ: Φανή-Άννα Ποϊριάζη-Μαυρίδου.

Επιπλέον, ανακηρύχθηκε ως Πρεσβευτής Fair Play ΚΟΑ-ΚΟΕ o Λοχίας Πυροσβεστικής, Γιώργος Χρυσοστόμου, ενώ δόθηκαν συνολικά πέντε τιμητικές διακρίσεις στους Αλέξανδρο Αγρότη και Μαριλένα Μακρή για τις φιλανθρωπικές τους ενέργειες, στους Κάλια Βασιλείου και Τάσο Σκαμπύλη για την ολοκλήρωση της πολυετούς καριέρας τους και στο Διεθνές Ράλλυ Κύπρος που διεξάχθηκε για 50ή φορά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, δόθηκε ειδική διάκριση στην ΠΑΕΕΚ, ομάδα που είχε ξεκληριστεί λόγω της απώλειας επτά αθλητών του μπάσκετ στον πόλεμο.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Επιπλέον €350.000 για προετοιμασία Ολυμπιακών Αγώνων

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
εακ, εακ, γιορτη, bank of cyprus, ολυμπιακοί αγώνες, special olympics, κυπρος, θεατρο, κοα, europe, πσατ, ολυμπιακος, mvp, μπλε, γκολ, ψηφοφορία, κοε, κεπε, χρεος, γνώμονα, αρης, ΑΕΚ, αελ, cytavision, προσφορες, οπαπ, olympics, cyprus, hercules, play, ρια αντωνιου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τονια αντωνιου, αθηνα, Καλή Χρονιά, γιορτη σημερα, bank of cyprus, αελ, ηγεσια, ηροδοτος, θεμα, ιωσηφ, κοε, κυπρου, μπασκετ, ονοματα, φιλια, cyprus, mvp, αγωνες, αθλητισμος, αισιοδοξια, αννα, απολλων, απωλεια, αφορμη, βρισκεται, γκολ, γεωργιου, γνώμονα, δικη, δοθηκε, εγχειρημα, ελενα, ειπε, επτα, ετος, ευθυνη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ιωαννου, ομιλια, κοα, λινός, λοχιας, μηνυματα, μιλαν, μπλε, μπορειτε, μαρια, ομαδα, παντα, ομονοια, οραμα, πεμπτη, πολιτεια, πσατ, ραλλυ, ρεκορ, σεβασμος, σεζον, συγχαρητηρια, στιγμα, τεως, τιμη, τι ειναι, φορα, ψηφοφορία, ομορφα, cytavision, ευθεια, ενωση, ετοιμη, europe, hercules, εισβολη, μοιαζει, ομαδες, olympics, παυλος, play, σημαια, σκηνη, special olympics, θελω να, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα