Παρακολουθήσεις τηλεφωνημάτων – Τι θα καταγράφουν και πώς

Ενώπιον Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε σήμερα το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνεδρίας, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι σαφώς και η παρακολούθηση θα γίνεται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Το νομοσχέδιο αυτό θα δίδει, όπως σημείωσε ο Υπουργός, τη δυνατότητα στην Αστυνομία να παρακολουθεί τα σοβαρά αδικήματα που προβλέπονται στο Σύνταγμα

και αυτά δεν είναι άλλα από την εμπορία ναρκωτικών, η οποία είναι η κύρια πηγή εσόδων, σύμφωνα με τον Υπουργό, για το οργανωμένο έγκλημα.

Η αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των πολιτών, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα γίνει όταν τής παραχωρηθεί η δυνατότητα αυτή.

Ο Ιωνάς Νικολάου διερωτήθηκε, σε έντονο ύφος, πώς είναι δυνατόν 27 κράτη μέλη της Ευρώπης να έχουν το εργαλείο αυτό στη διάθεσή τους και η Κύπρος να μην το έχει, υπό τον «φόβο» της παρακολούθησης.

Το Υπουργείο, όπως σημείωσε, είναι στη διάθεση του κοινοβουλίου, για συζήτηση των προνοιών υπό όρους.

«Η Αστυνομία, με το νομοσχέδιο ζητεί το αυτονόητο. Να της δοθεί η δυνατότητα ώστε να μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και πρόσθετες διασφαλίσεις», ανέφερε.

«Το νομοσχέδιο περιορίζει τη δυνατότητα παρακολούθησης μόνο σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κάτω από όρους. Την ίδια ώρα, διασφαλίζεται το δικαίωμα της ασφάλειας του πολίτη, εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητας», είπε ο Ιωνάς Νικολάου.

Επίσης, ο κ. Υπουργός σχολίασε ότι δεν διαφωνεί με την επίκληση που γίνεται από κάποιους ότι η παραχώρηση της δυνατότητας συνιστά περιορισμό του ανθρωπίνου δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας, αλλά, επεσήμανε, η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει και το ανθρώπινο δικαίωμα της ασφάλειας του πολίτη και ιδιαίτερα να προστατεύει τους νέους, αναφερόμενος στα αδικήματα που σχετίζονται με την εμπορία και προμήθεια ναρκωτικών ουσιών.

«Γι’ αυτό, οι παρακολουθήσεις θα επιτρέπονται μόνο για τη διερεύνηση συγκεκριμένων αδικημάτων και υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, ώστε εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητας και στοχεύοντας στον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να γίνει χρήση αυτής της δυνατότητας, να προστατεύεται τόσο το δικαίωμα της ασφάλειας, και ο περιορισμός του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας να περιορίζεται στον βαθμό που απαιτείται για σκοπούς προστασίας της ασφάλειας του πολίτη, για σκοπούς διερεύνησης των σοβαρών αδικημάτων που αναφέρονται στο Σύνταγμα – κάτι το οποίο συνάδει και με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

Δεν θεωρώ ότι πρόθεση των άλλων 27 κρατών μελών είναι να μην προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους και ιδιαίτερα το δικαίωμα της ιδιωτικής επικοινωνίας», κατέληξε.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο μέσα από μια τέτοια νομοθεσία θα συλληφθούν τα κεφάλια του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι θα ενισχύσουμε τα μέσα που είναι στη διάθεση της Αστυνομίας, για να γίνει πιο αποτελεσματική στη διερεύνηση υποθέσεων – προληπτικά και κατασταλτικά – που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Σχετική τοποθέτηση για το ζήτημα, έκανε και η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου.

«Ο δικός μου ρόλος είναι να διασφαλίσω ότι οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα μπουν, περιορίζουν δικαιολογημένα το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα».

Κληθείσα να απαντήσει για το τι γίνεται στην περίπτωση του διατάγματος για παρακολούθηση, ανέφερε ότι ιδιώτης παρακολουθεί αν ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα, παραπέμποντας εκεί τους πολίτες.

Υπάρχει, σημείωσε, δυνατότητα του δικού της Γραφείου για έλεγχο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπου θα υπάρχει εποπτεία στην εφαρμογή της διαδικασίας της παρακολούθησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα