Ξεκαθάρισμα προθέσεων από κυβέρνηση για ωράριο καταστημάτων ζητά η Βουλή

Απαντήσεις από την Κυβέρνηση, ως προς το νομικό κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αναμένεται να ζητήσει αύριο από τον υπουργό Εργασίας, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία θα δώσει συνέχεια στο θέμα που συζητήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. 

Μιλώντας στο SigmaLive, ο πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι η επιτροπή αναμένει ξεκαθάρισμα των προθέσεων της κυβέρνησης ως προς

το ωράριο των καταστημάτων.

«Υπάρχει νομικό κενό. Ανεξάρτητα από την πολιτική θέση της κυβέρνησης, θεωρούμε ότι δεν μπορούν να λειτουργούν έτσι, αφού εντοπίζουμε το κενό», είπε.

Όπως υπέδειξε ο κ. Καυκαλιάς, παρόλο που ο περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων Νόμος προνοεί ότι τα γενικά καταστήματα παραμένουν κλειστά τις Κυριακές, σε περίπτωση που κριθεί διαφορετικά από την εκτελεστική εξουσία μπορούν να παραμένουν ανοιχτά. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εν ισχύι διάταγμα από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Εργασίας, έχει παραπλανητικά αποδοθεί στη Βουλή ότι θέλει να αναλάβει την εξουσία να ρυθμίζει τη λειτουργία των καταστημάτων. «Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από τη Βουλή ή το ΑΚΕΛ», ξεκαθάρισε ο κ. Καυκαλιάς.

Πάντως, ο κ. Καυκαλιάς διερωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη διαβούλευση, μιας και προκειμένου να διορθωθεί η νομοθετική στρέβλωση που παρουσιάζεται, χρειάζεται να προηγηθεί διαβούλευση με συμβουλευτικές επιτροπές.

Διαβάστε επίσης: Όχι κυβέρνησης σε συζήτηση ωραρίου καταστημάτων - Παραδέχεται νομικό κενό η ΝΥ

Ο Αντρέας Καυκαλιάς επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να γνωρίζουμε το νομικό κενό και να μη θέλουμε να το αγγίξουμε».

Στην επιτροπή, πέραν από το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, αναμένεται να συζητηθούν και οι αμοιβές των υπαλλήλων. «Είναι ξεκάθαρη η θέση μας, δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα να είναι ανοιχτά τα καταστήματα 365 μέρες τον χρόνο», κατέληξε ο κ. Καυκαλιάς.

Για το ζήτημα, η επιτροπή έχει ζητήσει σχετική μελέτη από τις υπηρεσίες της Βουλής για το τι ισχύει σε άλλες χώρες, ωστόσο, η μελέτη δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί.

«Τίποτα διαφορετικό από αυτό που ισχύει σήμερα»

Εναντίον οποιασδήποτε τροποποίησης του ωραρίου των καταστημάτων τάσσονται και οι εργοδότες, με την Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου, να ξεκαθαρίζει ότι «εάν πρέπει για οποιοδήποτε λόγο να καλυφθεί το νομικό κενό, για εμάς δεν μπορεί να ισχύσει οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που ισχύει σήμερα».

Όπως ανέφερε η κ. Παναγιώτου, ο Νόμος πέρασε από διάφορα σημεία. Αυτό που ίσχυε στο παρελθόν είναι ότι ήταν δικαίωμα του εκάστοτε υπουργού να καθορίζει τις τουριστικές ζώνες και να ρυθμίζει το ωράριο των καταστημάτων για τις ζώνες αυτές.

Το 2013, προσέθεσε, η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου καθόρισε ως τουριστική ζώνη όλη την Κύπρο, με στόχο να ενισχύσει το εμπόριο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, κίνηση που η ΟΕΒ κρίνει ως επιτυχή.

Το 2015, ωστόσο, η πρόνοια αυτή αφαιρέθηκε από τον Νόμο, καθώς η Βουλή έκρινε ότι θα έπρεπε να εγκρίνονται από τη Βουλή, Κανονισμοί που θα κατατίθεντο από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι Κανονισμοί τότε δεν πέρασαν λόγω διαφωνίας, ενώ ακολούθως κρίθηκε από το Ανώτατο ότι η παρέμβαση της Βουλής ήταν αντισυνταγματική, καθώς παραβίαζε την αρχή διάκρισης των εξουσιών.

Στις 16 Ιουνίου 2020 η Βουλή τροποποίησε τον Νόμο, επαναφέροντας το δικαίωμα του υπουργού να εκδίδει διάταγμα για τον καθορισμό τουριστικών ζωνών και ωραρίου τουριστικών καταστημάτων.

Πάντως, η ΟΕΒ θεωρεί ότι το θέμα ρυθμίζεται επαρκώς, εφιστώντας την προσοχή και θέτοντας τον προβληματισμό ότι «οτιδήποτε θα περιορίζει την λειτουργία, ενδεχομένως να επηρεάζει και την απασχόληση».

Ήδη, επεσήμανε η κ. Παναγιώτου, υπάρχουν προβλήματα στο λιανικό εμπόριο λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Καταλήγοντας, η Λένα Παναγιώτου ξεκαθάρισε ότι για να καλυφθεί ενδεχόμενο νομικό κενό και να γίνει ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο μέσω έκδοσης Διατάγματος από τον υπουργό, «το περιεχόμενο του Διατάγματος δεν μπορεί να είναι άλλο από το καθεστώς που ισχύει σήμερα».

Διαβάστε επίσης: Πορτοκαλί προειδοποίηση 48 ωρών για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Καμία πρόθεση από την κυβέρνηση για αλλαγή του ωραρίου

Πάντως, στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής Εργασίας τον Νοέμβριο, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Ζαχαριάδης, επανέλαβε τη θέση του Γιάννη Παναγιώτου, ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του υπουργείου, αλλά ούτε στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Η Νομική Υπηρεσία παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα ως προς το πώς εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, τα ωράρια, οι αργίες και η μεσημβρινή ανάπαυση, θέματα τα οποία περιλαμβάνονταν σε παλιότερες προτάσεις νόμου, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα