Ξεσκονίζουν αποθήκες έργων τέχνης Ελβετού επιχειρηματία

Διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση εξαπάτησης του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Dmitry Rybolovlev από τον Ελβετό έμπορο έργων τέχνης Yves Bouvier, ο οποίος κατηγορείται για «συγκεκαλυμμένη κλοπή» δύο έργων τέχνης του Πικάσο.

Οι πίνακες πωλήθηκαν στον Ρώσο επιχειρηματία από τον Bouvier χωρίς να είναι εις γνώση του Rybolovlev ότι πιθανόν να ήταν κλεμμένοι. Το σκάνδαλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν η εγγονή του Πικάσο, Hutin-Blay, κατέθεσε μήνυση σε σχέση με την εξαφάνιση έργων τέχνης

καθώς και σκίτσων του διάσημου καλλιτέχνη.

Ο 52χρονος Bouvier, γνωστός ως «βασιλιάς» των free ports, κατείχε μέχρι πρόσφατα τη θέση του προέδρου του ΔΣ του Le Freeport στο Λουξεμβούργο, ενός τεράστιου χώρου αποθήκευσης έργων τέχνης, κοσμημάτων και άλλων θησαυρών αξίας δισεκατομμυρίων. Η αποκάλυψη της απάτης έθεσε σε εγρήγορση τις αρχές του Λουξεμβούργου, οι οποίες διερευνούν τις πρακτικές που ακολουθούνταν στις αγοραπωλησίες έργων τέχνης καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω αποθήκης.

Το γνωστό κτίριο Le Freeport στο Λουξεμβούργο, το οποίο κόστισε περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια, άνοιξε τις πύλες του με σκοπό να συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο αποθηκών υψίστης ασφαλείας, όπου τα έργα τέχνης αποθηκεύονται και πωλούνται μακριά από αδιάκριτα μάτια, με ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες ή και καθόλου φορολογία.

Μετά από έναν χρόνο λειτουργίας, το Le Freeport υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά εξαιτίας της καταστροφής της δημόσιας εικόνας του Bouvier, ο οποίος συνελήφθη τον Φεβρουάριο στο Μονακό, ως ύποπτος για χειραγώγηση τιμών κατά την πώληση έργων τέχνης και αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας εγγύηση €10 εκ. Έρευνα εναντίον του Ελβετού επιχειρηματία διεξάγεται και στο Παρίσι, σχετικά με την υπόθεση πώλησης κλεμμένων έργων του Πικάσο. Ο πρώην ισχυρός άντρας της τέχνης κατέβαλε πρόσφατα ως εγγύηση €27 εκ. για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η διεθνής αγορά τέχνης ακμάζει και η ζήτηση για διακριτική αποθήκευση είναι αυξημένη, ιδιαίτερα για την ακριβή τέχνη που θεωρείται πλέον μορφή επένδυσης και δεν προορίζεται απλά για τον τοίχο ενός σαλονιού. Επιχειρηματικοί κύκλοι επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ο αδιαφανής χαρακτήρας των free ports τα καθιστά εύκολα προσβάσιμα για παράνομες δραστηριότητες, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή υπόθαλψη κλοπιμαίων, αναγκάζοντας τις αρχές να λάβουν μέτρα. Στην Ελβετία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου έχει καλέσει την κυβέρνηση να ενισχύσει την παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων σε χώρους αποθήκευσης έργων τέχνης και άλλων αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα