Υεμένη: Ο απεσταλμένος ΟΗΕ ζήτησε από αντιμαχόμενες πλευρές παράταση εκεχειρία

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Χανς Γκρούντμπεργκ κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη να παρατείνουν την εκεχειρία στη χώρα, υπογραμμίζοντας «τα απτά οφέλη της» για τον πληθυσμό της χώρας.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 2 Απριλίου και αρχικά προβλεπόταν ένα έχει διάρκεια δύο μήνες. Πρόκειται για την πρώτη εκεχειρία που κηρύσσεται σε εθνικό επίπεδο στην Υεμένη από το 2016 και επέτρεψε να σπάσει ο κύκλος της βίας και

να δοθεί μια ανάπαυλα στους Υεμενίτες έπειτα από επτά χρόνια πολέμου, όπως υπογράμμισε ο Σουηδός διπλωμάτης.

«Είδαμε τα απτά οφέλη που έχει αποφέρει η εκεχειρία μέχρι τώρα», δήλωσε ο Γκρούντμπεργκ σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη το βράδυ, στην οποία κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να την ανανεώσουν «ώστε να επεκταθούν και να εδραιωθούν τα οφέλη αυτά».

Η συμφωνία μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης και των σιιτών ανταρτών Χούθι προβλέπει κατάπαυση του πυρός αλλά και μέτρα για τον περιορισμό των δεινών του πληθυσμού της εμπόλεμης χώρας, όπως η άρση της πολιορκίας σε πολλές πόλεις και η επανάληψη των εμπορικών πτήσεων από το αεροδρόμιο της Σαναά.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν χθες Τετάρτη στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, σχετικά με το άνοιγμα των δρόμων που οδηγούν στην Ταέζ, μια πόλη 600.000 κατοίκων που είναι περικυκλωμένη εδώ και χρόνια από τους Χούθι.

Οι σιίτες αντάρτες, που στηρίζονται από το Ιράν, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Σαναά και μεγάλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Υεμένης. Από το 2015 στη χώρα επεμβαίνει για να στηρίξει τον κυβερνητικό στρατό ένας αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.

Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και η χώρα, η πιο φτωχή της αραβικής χερσονήσου, έχει βυθιστεί σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Χάρη σε αυτή την εκεχειρία, η οποία κανονικά λήγει στις 2 Ιουνίου, οι μάχες «περιορίστηκαν σημαντικά» και περισσότεροι από 1.000 επιβάτες μπόρεσαν να μεταβούν στο Αμάν αεροπορικώς από τη Σαναά, τόνισε ο Γκρούντμπεργκ.

«Η εκεχειρία αποτελεί μια ευκαιρία να σταματήσει η βία και τα δεινά του παρελθόντος και να προχωρήσουμε προς ένα ειρηνικό μέλλον στην Υεμένη. Οι πλευρές θα πρέπει να αδράξουν αυτή την ευκαιρία», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υεμένη, ΟΗΕ,yemeni, oie