ΥΠΑΜ Βρετανίας: Άδεια για διαστημικό τηλεσκόπιο στην Κύπρο-Project «Nyx Alpha»

Η Διαστημική Διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την ανάθεση σύμβασης στη Spaceflux για την κατασκευή ενός νέου επίγειου συστήματος διαστημικής κάμερας-τηλεσκοπίου στην Κύπρο

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Βρετανικού ΥΠΑΜ και της Διαστημικής Υπηρεσίας του Η.Β,  με την κωδική ονομασία Project «Nyx Alpha», το τηλεσκόπιο θα παρακολουθεί αντικείμενα σε γεωστατική τροχιά, περίπου 36.000 χιλιόμετρα πάνω

από τον ισημερινό της Γης. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν το τηλεσκόπιο θα είναι στις Βάσεις Ακρωτηρίου ή στο Τρόοδος.

Η κύρια αποστολή του θα είναι να παρέχει πληροφορίες θέσης σε δορυφόρους του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλοντας στην αποφυγή συγκρούσεων, στην προστασία κρίσιμων διαστημικών πόρων και στην ενίσχυση του Διαστημικού Τομέα Awareness (SDA) του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως σημειώνεται, η σύμβαση φέρνει άλλη μια ώθηση στην αναπτυσσόμενη διαστημική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας ευκαιρίες στον κλάδο.

«Το σύστημα έχει επίσης σχεδιαστεί για να επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων με οργανισμούς εταίρους και διεθνείς συμμάχους, βελτιώνοντας τη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στις στρατηγικές διαστημικές σχέσεις και αυξάνοντας τις ευκαιρίες για συνεργασία στον τομέα του διαστήματος.

»Η Spaceflux, μια βρετανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας, θα κατασκευάσει, θα συντηρήσει και θα λειτουργήσει τακτικά το σύστημα. Θα ανατεθεί από αναλυτές της Βρετανικής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Διαστημικής Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην RAF High Wycombe.

Η ανάθεση της σύμβασης ανακοινώθηκε σήμερα στο Διαστημικό Συνέδριο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Μπέλφαστ, από τον Αντιστρατάρχη Αεροπορίας Paul Godfrey, Διοικητή της Διαστημικής Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, και τον Dr Paul Bate, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Υπαρχηγός Αεροπορίας Paul Godfrey, Διοικητής της Διαστημικής Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Το Space Domain Awareness υποστηρίζει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων μας στο διάστημα. Το ΗΒ έχει κρίσιμα στοιχεία σε γεωστατική τροχιά και το Project Nyx Alpha θα μας βοηθήσει να τα παρακολουθούμε πιο στενά.

Είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι η Διαστημική Διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζονται με μερικές από τις πιο καινοτόμες διαστημικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη των διαστημικών δυνατοτήτων της χώρας μας».

Από την πλευρά του, ο Δρ Paul Bate, Διευθύνων Σύμβουλος της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Με περισσότερους από 8.000 λειτουργικούς δορυφόρους και 30.000 κομμάτια ανιχνεύσιμων συντριμμιών σε τροχιά γύρω από τη Γη, η ικανότητα ασφαλούς λειτουργίας στο διάστημα γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Αυτός είναι ο λόγος που βάζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών για την διασφάλιση ενός ασφαλούς και βιώσιμου διαστημικού περιβάλλοντος.

Η κατασκευή και η λειτουργία αυτού του νέου αισθητήρα στην Κύπρο θα ενισχύσει την ικανότητά μας να παρακολουθούμε αντικείμενα, να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις και να προστατεύουμε τους δορυφόρους στους οποίους βασιζόμαστε για την καθημερινή μας ζωή. Η προμήθεια σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη τόσο για την Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και για την Διαστημική Διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου – συνεργαζόμενοι, αναπτύσσουμε τις δυνατότητες που χρειάζεται η χώρα και προσφέρουμε τη μέγιστη αξία στους φορολογούμενους του ΗΒ.

Ο Δρ Marco Rocchetto, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Spaceflux, δήλωσε: «Το Space Domain Awareness είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την προστασία των περιουσιακών στοιχείων σε τροχιά και γίνεται ολοένα και περισσότερο θεμελιώδης στις διαστημικές επιχειρήσεις. Η Spaceflux έχει αναπτύξει λύσεις που εγγυώνται την επικαιρότητα, την αξιοπιστία και την ακρίβεια των συστημάτων SDA. Ως εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, είμαστε ενθουσιασμένοι και περήφανοι που υποστηρίζουμε την UKSA και την Διαστημική Διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση αυτής της κυρίαρχης ικανότητας, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του εθνικού μας διαστημικού οικοσυστήματος και προωθώντας ένα ασφαλές και βιώσιμο διαστημικό περιβάλλον. Αυτές οι συμβάσεις όχι μόνο θα μας επιτρέψουν να προωθήσουμε περαιτέρω τις τεχνολογίες μας, αλλά θα συμβάλουν επίσης στην ανάπτυξη του εθνικού διαστημικού οικοσυστήματος.

Η τοποθεσία και το υψόμετρο της τοποθεσίας στην Κύπρο παρέχει καλύτερη άποψη της γεωστατικής τροχιάς από τις τοποθεσίες στην ηπειρωτική χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η προμήθεια θα βοηθήσει την Διαστημική Διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου του SKYNET, της κορυφαίας παγκοσμίως οικογένειας στρατιωτικών δορυφόρων επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα