ΥΠΑΝ: Χρέος η διαφύλαξη, καλλιέργεια και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Αποτελεί χρέος όλων να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να διαδώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε όλες τις εκφάνσεις της, ανέφερε απόψε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου.

Σε χαιρετισμό της στο 16ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, Χορωδιών και Ορχηστρών, που πραγματοποιείται στη Λάρνακα, η Υπουργός ανέφερε ότι «οι πρόεδροι και τα μέλη των Συμβουλίων του Δήμου Λάρνακας και του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας, τρέφοντας

ξεχωριστή αγάπη για την παράδοση και τον πολιτισμό και έχοντας ως γνώμονα τη διαφύλαξη και τη διάδοσή τους, αναπτύσσουν πλούσια δραστηριοποίηση προς της κατεύθυνση αυτή, συμβάλλοντας ταυτόχρονα τα μέγιστα στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού γίγνεσθαι στον τόπο μας».

Απτό παράδειγμα, συνέχισε «είναι το διακεκριμένο στην Ευρώπη Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, Χορωδιών και Ορχηστρών, το οποίο έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, με ιδιαίτερη απήχηση στους ντόπιους αλλά και τους ξένους επισκέπτες, που ταξιδεύουν στη Κύπρο ειδικά τις μέρες τις διοργάνωσής του, για να παρακολουθήσουν ή να συμμετέχουν στις συγκεκριμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που το πλαισιώνουν».

Όπως είπε η Υπουργός Παιδείας «το φεστιβάλ, πρεσβευτής της μοναδικής φιλοξενίας και της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως επίσης της δυναμικής που έχει αναπτύξει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, συνενώνει ταυτόχρονα τη μοναδικότητα, αλλά και τα κοινά στοιχείων του πολιτισμού και των παραδόσεων των χωρών της Μεσογείου και άλλων κρατών. Οι ανά τον κόσμο χορευτές και χορεύτριες, τα μέλη των χορωδιών αλλά και τα μέλη που απαρτίζουν τις ορχήστρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα που έχει επιλεγεί, θα χαρίσουν ένα μοναδικό υπερθέαμα παράδοσης και πολιτισμού».

Αποτελεί χρέος όλων μας, συνέχισε «να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να διαδώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε όλες τις εκφάνσεις της. Ως στοιχεία που συνέχουν την ταυτότητα μας ως λαού, αποτελεί, την ίδια στιγμή, χρέος μας να τα αξιοποιήσουμε δημιουργικά προς όφελος της νέας γενιάς της πατρίδας μας».

Είναι επίσης χρέος μας, συνέχισε «να διδάξουμε την αξία του σεβασμού και της εκτίμησης της ιδιαιτερότητας της ταυτότητας κάθε λαού. Αυτός ακριβώς ο στόχος τίθεται ως προτεραιότητα, στη συνεκτική πολιτική και τις στοχευμένες δράσεις που προωθεί η Κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου Υφυπουργείου και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας» σημείωσε.

Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ η Δρ. Μιχαηλίδου είπε ότι «αυτό συνιστά τη γέφυρα που συνδέει το πολιτιστικό παρελθόν και παρόν της Μεσογείου. Συνιστά φάρο για τη νέα γενιά οδηγώντας την να ατενίζει με σεβασμό την παράδοση, τις αξίες και τα ιδανικά του δικού μας, αλλά και του πολιτισμού των άλλων χωρών».

Σημείωσε ακόμα πως «το κοινό που θα βρεθεί στη Λάρνακα για το φεστιβάλ, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αντιπροσωπευτικά μουσικοχορευτικά δείγματα σε ένα συναπάντημα με τον παγκόσμιο πολιτισμικό πλούτο".

Το πλέον σημαντικό, κατέληξε "είναι ότι μέσα από τη γνωριμία της κάθε ξεχωριστής κουλτούρας, το φεστιβάλ αποτελεί ένα μοναδικό πυλώνα σύσφιξης των δεσμών και των σχέσεων μεταξύ των χωρών, συστρατεύοντας αρμόδιους φορείς και πολίτες στην κοινή προσπάθεια για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα