Υπερορθόδοξοι Εβραίοι φτύνουν σε Χριστιανούς -«Είναι εβραϊκό έθιμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Το έθιμο του φτύσιμου κοντά σε εκκλησίες ή μοναστήρια είναι μια αρχαία εβραϊκή παράδοση», έγραψε τη Δευτέρα ο ακροδεξιός ακτιβιστής Elisha Yered απαντώντας σε βίντεο Ορθόδοξων Εβραίων να φτύνουν χριστιανούς προσκυνητές.

Ο πρώην εκπρόσωπος του MK Limor Son Har-Melech, του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit, είπε ότι υπάρχει ακόμη και μια ευλογία που υποτίθεται ότι λένε οι Εβραίοι όταν βλέπουν μια εκκλησία: «Μακάριος είναι αυτός που έχει υπομονή για όσους παραβιάζουν Το θέλημά Του», το οποίο ο Yered περιέγραψε ως «ευλογία που δοξάζει τον Θεό

που δεν τιμωρεί αμέσως τους ειδωλολάτρες για τις κακές τους πράξεις».

זמן טוב להזכיר שהמנהג לירוק ליד כמרים או כנסיות הוא מנהג יהודי עתיק ורב שנים, ויש בהלכה אפילו ברכה מיוחדת כשרואים כנסייה "שנתן ארך אפיים לעוברי רצונו" - ברכה שבאה להלל את הקב"ה שמבליג על מעשיהם הרעים של עובדי העבודה הזרה ולא מעניש אותם באופן מיידי.

אולי בהשפעת התרבות המערבית קצת… https://t.co/NPsKbIl8d0 pic.twitter.com/ttYgQaEmfb

— אלישע ירד (@ElishaYered) October 2, 2023

«Ίσως κάτω από την επιρροή της δυτικής κουλτούρας έχουμε ξεχάσει τι είναι, αλλά νομίζω ότι τα εκατομμύρια των Εβραίων που βίωσαν τις Σταυροφορίες, την [ισπανική] Ιερά Εξέταση, τη συκοφαντία αίματος και τα μαζικά πογκρόμ δεν θα ξεχάσουν ποτέ».

קבוצה של צליינים יוצאת עם הצלב לרחוב שער האריות ונתקלת בקבוצה של מתפללים יהודים עם 4 המינים ואז מתחילות היריקות. ספרתי לפחות 7 בכמה שניות. pic.twitter.com/YjqaknATLw

— نير حسون Nir Hasson ניר חסון (@nirhasson) October 2, 2023

Ο Yered δέχτηκε πυρά τον Αύγουστο, αφού συνελήφθη σε σχέση με τον θάνατο ενός 19χρονου Παλαιστίνιου κατά τη διάρκεια ταραχών στο χωριό Μπούρκα.

Πάντως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν  Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ προστατεύει το προσκύνημα σε ιερούς τόπους όλων των θρησκειών και καταδικάζει τις προσπάθειες εκφοβισμού των πιστών. Επίσης,  ραβίνοι που εκπροσωπούν τους υπερορθόδοξους και θρησκευόμενους Σιωνιστές αποκάλεσαν τις επιθέσεις ως βδέλυγμα

Ορθόδοξοι Εβραίοι σε χριστιανούς προσκυνητές

Ο Yered έκανε τα σχόλια καθώς, εν μέσω εορτασμών της εορτής  Sukkot, οι Ορθόδοξοι Εβραίοι έφτυσαν και φώναξαν σε μια ομάδα χριστιανών προσκυνητών που περπατούσαν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ την Τρίτη.

Οι προσκυνητές κουβαλούσαν τα τέσσερα είδη Sukkot όταν δέχθηκαν επίθεση. Το περιστατικό, που προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, συνέβη κατά τη διάρκεια της γιορτής των Σκηνών, μια γιορτή που φέρνει χιλιάδες Χριστιανούς στο Εβραϊκό Κράτος.

Ο ξεναγός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Robby Berman επιβεβαίωσε τη δήλωση του Yered σε μια συνέντευξη στο Maariv. Είπε ότι ήταν μάρτυρας πολλών ντροπιαστικών περιστατικών που αφορούσαν Ορθόδοξους Εβραίους που έφτυσαν ή παρενόχλησαν χριστιανούς πιστούς και τουρίστες.

«Ο ρόλος μου είναι να αποτρέψω τέτοιες πράξεις», είπε στο Maariv. «Δυστυχώς, συμβαίνει τακτικά κάθε μέρα».

Είπε ότι κάποτε ρώτησε ένα 10χρονο υπερορθόδοξο παιδί γιατί έφτυσε τον Χριστιανό και η απάντηση ήταν ότι ήταν «θρησκευτικός νόμος».

Σύμφωνα με την Jerusalem Post τους τελευταίους μήνες, μια σειρά αντιχριστιανικών επεισοδίων έχουν λάβει χώρα στο Ισραήλ. Αυτά περιελάμβαναν ένα αξιοσημείωτο περιστατικό που περιλάμβανε τον Αντιδήμαρχο Arieh King να οδηγεί μια ομάδα ευσεβών Εβραίων στο Δυτικό Τείχος, φωνάζοντας «Ιεραπόστολοι, πηγαίνετε σπίτι σας», καθώς οι ευαγγελικοί Χριστιανοί προσπαθούσαν να γιορτάσουν την Πεντηκοστή και να προσευχηθούν για ειρήνη στην Ιερουσαλήμ.

Τον Νοέμβριο, ένας στρατιώτης του IDF έφτυσε τον Αρμένιο αρχιεπίσκοπο και άλλους χριστιανούς κατά τη διάρκεια μιας πομπής στην Παλιά Πόλη. Τον Δεκέμβριο, το κέντρο της κοινότητας των Μαρωνιτών στο Ma'alot-Tarshiha υπέστη βανδαλισμό, με τους ενόχους να είναι ακόμη άγνωστοι, μεταξύ άλλων περιστατικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα