ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: «Δεύτερη ευκαιρία» το δημοψήφισμα

Ως δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά του χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου για την ονομασία της χώρας του ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος διαπιστώνει πως πολλοί «Μακεδόνες» αποδέχονται, αν και χωρίς ενθουσιασμό, την ανάγκη αλλαγής

της ονομασίας της χώρας τους, ως προϋπόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ο κ. Ντιμιτρόφ λέει πως η συμφωνία με την Ελλάδα προσφέρει ένα νέο μονοπάτι προς τα εμπρός για τη χώρα του: «Χάσαμε μία γενιά. Είμαι 45 και ήμουν 18 όταν η Μακεδονία [sic] έγινε ανεξάρτητη. Κατά έναν τρόπο αυτή είναι μία δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μας να το πετύχουμε».

Ως προς την πρόθεση της σκοπιανής κυβέρνησης να μετονομάσει ορισμένα αμφιλεγόμενα μνημεία, ο κ. Ντιμιτρόφ σχολιάζει ότι «στο παρελθόν θυσιάσαμε την πραγματικότητά μας για τη μυθολογία. Τώρα θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι αυτό που έχει σημασία».

Ο Βρετανός δημοσιογράφος συνομιλεί και με στελέχη της αντιπολίτευσης, με τον Αντιπρόεδρο του VMRO Αλεξάνταρ Νικολόσκι να σχολιάζει ότι ακόμα και αν η Αθήνα σχεδίαζε μόνη της τη συμφωνία για το ονοματολογικό τα Σκόπια θα είχαν πάρει καλύτερη συμφωνία.

Γίνονται επίσης αναφορές στις ανησυχίες περί ρωσικής εμπλοκής στο δημοψήφισμα, με δυτικό διπλωμάτη να μην αποκλείει πρόκληση αναστάτωσης από δάκτυλο του Κρεμλίνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα