Υπ.Ασθενοφόρων: Η ομάδα HART και οι διασωστικές μηχανές ταχείας ανταπόκρισης

Τη νέα ομάδα αντιμετώπισης ειδικών καταστάσεων “HART” της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ που εκπαιδεύεται για ανταπόκριση σε δύσκολες και ιδιαίτερες καταστάσεις και μπορεί να δράσει στην διάσωση από αέρα και θάλασσα κατά την διάρκεια κρίσεων και άλλων καταστάσεων είχαν την ευκαιρία να δουν σε δράση όσοι παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην άσκηση «Ιπποκράτης».

Παράλληλα, στην άσκηση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε δράση

το νέο απόκτημα της Διεύθυνσης Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, οι Διασωστικές Μηχανές Ταχείας Ανταπόκρισης, που αναβαθμίζουν τα μηχανοκίνητα μέσα της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, μειώνουν τον χρόνο ανταπόκρισης και αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης των πασχόντων.

Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σε συνεργασία με την Cyprus Public Transport και την υποστήριξη του Κέντρου Τραύματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διεξήγαγε την Άσκηση «Ιπποκράτης 2023» για αξιολόγηση της Ομάδας Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων (Hazardous Area Response Team – HART).

Ο σκοπός της Άσκησης ήταν να αξιολογηθεί  η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της ειδικής ομάδας της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, καθώς και η συνεργασία της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων με το Κέντρο Τραύματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και άλλες Υπηρεσίες, σε ό,τι αφορά στον απεγκλωβισμό, διάσωση, περίθαλψη και μεταφορά στο Νοσοκομείο μεγάλου αριθμού τραυματιών, σε περίπτωση μαζικής καταστροφής.

Το σενάριο της Άσκησης «Ιπποκράτης 2023» προέβλεπε την άμεση επέμβαση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, της Αστυνομίας Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αντιμετώπιση τροχαίου ατυχήματος σε αγροτική περιοχή στο χωριό Αγρίδια, με λεωφορείο που μεταφέρει 40 περίπου τραυματίες και το οποίο έχει εκτοξευθεί από γεφύρι σε χαράδρα μεγάλου βάθους.

Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, με σκοπό και προτεραιότητα τη διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής, δημιούργησε την εξειδικευμένη Ομάδα Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων για άμεση ανταπόκριση σε ιδιαίτερες και επικίνδυνες περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας είτε λόγω φυσικών, είτε λόγω άλλων μαζικών καταστροφών.

Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ ανταποκρίνεται σε περίπου 70.000 περιστατικά το χρόνο με τις ημερήσιες κλήσεις φτάνουν κατά μέσο όρο τις 198. Οι λειτουργοί, οι διασώστες, οι νοσηλευτές, οι οποίοι έχουν καθημερινή επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι αγωνιούν για τη ζωή τους ή για τη ζωή των δικών τους ανθρώπων, διαπιστώνουν πως σε αυτή τη δουλειά και το κάθε δευτερόλεπτο μετρά. Η γρήγορη ανταπόκριση ενός ασθενοφόρου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης των πασχόντων σε όλες τις επείγουσες καταστάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα