Υπηρέτης της τέχνης, αριστούχος του Berklee o Γιώργος-Συγκλονίζουν τα «αντίο»

Θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου η είδηση για τον θάνατο του 43χρονου μουσικοσυνθέτη, Γιώργου Κολιά, που έγινε γνωστή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το βράδυ της Δευτέρας.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου εκφράζει μεγάλη θλιψη για τον πρόωρο χαμό του μουσικοσυνθέτη, σημειώνοντας ότι «ο Γιώργος υπήρξε ένας πολύ αγαπητός συνεργάτης και φίλος μας και η απουσία του από τη ζωή αλλά και από το μουσικό και θεατρικό

γίγνεσθαι θα είναι οδυνηρά αισθητή».

Η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη εκφράζουν τα πιο ειλικρινή τους συλλυπητήρια στο αδερφό του εκλιπόντα στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) και συγκεκριμένα η Πρόεδρος, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και το προσωπικό του Οργανισμού εκφράζουν «τη βαθιά τους θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του αγαπητού συνθέτη Γιώργου Κολιά, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και προικισμένου δημιουργού, που είχε ήδη αφήσει έντονο το αποτύπωμα της μουσικής ευφυίας του στο χώρο του πολιτισμού».

Με τον ΘΟΚ συνεργάστηκε στις παραγωγές «Μεταμόρφωση» (2009), «Η πέτρα» (2013), «Το  τρίτο στεφάνι» (2014), «Το κέλυφος» (2018) και «Αμφιβολία» (2022).

Ο Κολιάς τιμήθηκε με το Βραβείο Μουσικής στα Βραβεία Θέατρου ΘΟΚ (2007-2008/2008-2009) για την μουσική της παράστασης «Θηβαϊς ΧΙΙ: Ικεσία», παραγωγή των Θεατρικής Ομάδας Ανεράδα και Παραπλεύρως παραγωγές.

Ο ΘΟΚ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντα.

Ο στιχουργός Πόλυς Κυριάκου σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χαρακτηρίζει τον Γιώργο Κολιά ένα «πολύ ωραίο άνθρωπο και μουσικό».

«Ήσυχος, σιωπηλός και ταλαντούχους ο οποίος μας ‘έφυγε’ τόσο νέος και τόσο ξαφνικά» συνεχίζει ο στιχουργός. «Δεν το πιστεύω... Καλό ταξίδι στ' αστέρια Γιώργο μου..», καταλήγει.

Η μουσικός και ερμηνεύτρια  Ελεωνόρα Ρούσου αναφέρει ότι είναι «απίστευτο» ότι ο Γιώργος Κολιάς δεν είχαι πια εν ζωή. «Νιώθω ένα βάρος από την ώρα που το έμαθα, σοκ, θλίψη, απορία», προσθέτει.

«Μακάρι να’ταν ψευτιές αλλά έφυες όντως, Κολιά μας. Εν το πιστεύκω» αναφέρει η Ελεωνόρα Ρούσου και καταλήγει με τη φράση: «Εν θα σου πω για παραδείσους, μόνο να αναπαυτεί η ψυσιή σου μέσα στο φως τζιαι στην αγάπη. Καλό σου ταξίδι».

Στη δική του ανάρτηση στα ΜΚΔ, ο επίσης μουσικός και ερμηνευτής, Δημήτρης Φανής, εύχεται στον Γιώργο Κολιά «καλό ταξίδι στο φως!.»

Η ερμηνεύτρια Νάσια Τραχωνίτου γράφει ότι ο θάνατος του Γιώργου Κολιά είναι ένα γεγονός απίστευτό και ιδιαίτερα επειδή πρόκειται για ένα τόσο νέο παιδί. Διερωτάται «γιατί;» και εύχεται αωνία του η μνήμη. «Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα του. Τα συλλυπητήρια μου» γράφει.

Η μουσικοσυνθέτριας, Σοφία Σέργη, αναφέρει ότι είναι σε σοκ, ακούγοντας την είδηση για τον θάνατο του Κολιά ενώ η χορογράφος Φιλίππα Στυλιανούδη εκφράζει τα συλλυπητήριά της και γράφει ότι «έφυγε ένα πολύ καλο παιδί και σπουδαίος καλλιτέχνης».

«Ούτε εγώ το πιστεύω. Αιώνια του η μνήμη» καταλήγει η χορογράφος.

Διαβάστε επίσης: Στο καναπέ του σπιτιού του εντοπίστηκε νεκρός ο Γιώργος - Τι λέει το ΤΑΕ

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιώργος Κολιάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο και καταξιώθηκε καλλιτεχνικά κυρίως μέσα από τις μουσικές συνθέσεις του για παραστάσεις θεάτρου και χορού, καθώς επίσης για κινηματογραφικές, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές παραγωγές και ντοκιμαντέρ.

Αποφοίτησε με άριστα από το Berklee College of Music στη Βοστώνη, με ειδίκευση στη σύνθεση μουσικής για ταινίες. Έγραψε επίσης τραγούδια, συμμετείχε σε συναυλίες, ζωντανές εμφανίσεις και μουσικές εκδηλώσεις στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη.

Οι πρώτες του δουλειές στο θέατρο καταγράφηκαν την περίοδο 2004-2008 στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασίες με τον σκηνοθέτη Πέτρο Πετρίδη και την ομάδα «Η Κύπρος μας», όπως επίσης με τη Μαγδαλένα Ζήρα και τον Ανδρέα Τσέλεπο.

Από το 2009, ο Γιώργος Κολιάς, συνεργάστηκε με πολλές ομάδες και οργανισμούς στην Κύπρο υπογράφοντας μουσική, σχεδιασμό ήχου και μηχανική ήχου. Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ, την Alpha Square, το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Διόνυσος, την ΕΘΑΛ, το Θέατρο Τσέπης, το Θέατρο Αντίλογος, την ομάδα Point To, τις Ασώματες Δυνάμεις κ.ά.

Το 2009 βραβεύτηκε με το Βραβείο Μουσικής στα θεατρικά βραβεία του ΘΟΚ για τη μουσική του στο έργο "Θηβαΐς ΧΙΙ".

Από τα προσωπικά του εγχειρήματα ξεχωρίζει η παράσταση «Πάρε θέση στην Πλατεία» το 2021, στην οποία ο Γιώργος Κολιάς σε ρόλο οικοδεσπότη, υποδέχτηκε στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο καλλιτέχνες της Λεμεσού, οι οποίοι επέλεγαν και μοιράζονταν τραγούδια που τους εκφράζουν, συνθέτοντας μια καλλιτεχνική δράση ως απάντηση στις ιδιάζουσες συνθήκες της πανδημίας.

Ο Κολιάς, το 2019 στο Παττίχειο Θέατρο δόθηκε η παράσταση «onstage» που παρουσίαζε πρωτότυπα τραγούδια και δημιουργίες του, ενορχηστρωμένα από τον ίδιο για το σχήμα Άλμπατρος.

Το 2018 εγκαινίασε το Μουσείο Γλυπτικής Φίλιππου Γιαπάνη στη Φασούλα με τη συναυλία «Επιστροφή στη Μικρή Σαλαμίνα». Πρωτότυπα τραγούδια και δημιουργίες παρουσίασε και σε άλλες συναυλίες όπως η «Μάγισσα» στο Ξυδάδικο το 2018.

Το 2008 στη Νέα Υόρκη ηχογράφησε σε συνεργασία με τον Ιωνά Αρτέμου τη σειρά άλμπουμ με παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια «Θησαυροί του τόπου μου».

Ο Γιώργος Κολιάς διατηρούσε στη Λεμεσό, ένα πλήρως εξοπλισμένο στούντιο όπου συνέθετε μουσική και τραγούδια και πραγματοποιούσε συνεργασίες στον τομέα του ηχητικού σχεδιασμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα