Υπογραφή μνημονίου «Στρατηγικής Συνεργασίας» Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου

Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) για την Ευρώπη, Peter Wilson, και ο Μόνιμος Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος προέδρευσαν της πρώτης ετήσιας αναθεώρησης του Μνημονίου Συναντίληψης Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου στις 14 Δεκεμβρίου 2023 στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανικού ΥΠΕΞ, η ανασκόπηση αναγνώρισε την πρόοδο στους τομείς πολιτικής του Μνημονίου

Συναντίληψης  και την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ΗΒ-Κύπρου. «Αυτό υποστηρίζει τους κοινούς μας στόχους και βοηθά στην αντιμετώπιση επειγουσών παγκόσμιων προκλήσεων. Η ανασκόπηση εντόπισε επίσης περαιτέρω πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση:

την στενή και ιστορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΚύπρουΤην κοινή μας φιλοδοξία να εργαστούμε ακόμη πιο στενά για νέες ευκαιρίες και στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού», σημειώνεται.

Διαβάστε ολόκληρο το μνημόνιο ΕΔΩ, ακολουθεί το κεφάλαιο για θέματα εξωτερικής-περιφερειακής πολιτικής

Εξωτερική και περιφερειακή πολιτική

«Η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει σθεναρή θέση ως απάντηση στην κατάσταση στο Ισραήλ και την Γάζα, επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ προτρέπουν σε αυτοσυγκράτηση και τήρηση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Συνεργαζόμαστε για να φέρουμε την απελπιστικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω της λειτουργίας του κυπριακού θαλάσσιου διαδρόμου από την Λάρνακα (Σχέδιο ΑΜΑΛΘΕΑ).

Οι πρόεδροι αναγνώρισαν την αποτελεσματική διμερή συνεργασία που αποδείχθηκε νωρίτερα αυτό το έτος για την εκκένωση και τον επαναπατρισμό αμάχων από το Σουδάν και το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών και Κυπρίων υπηκόων, ως μέρος του Κυπριακού Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων ESTIA.

Υπήρξε τακτική ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και για την Κίνα και το Ιράν. Το ΗΒ και η Κύπρος συμφωνούν ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, στη βάση του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι βασικός κοινός στόχος και παραμένουν προσηλωμένοι στην ενεργό δέσμευση προς αυτόν τον στόχο. Οι πρόεδροι επιβεβαίωσαν εκ νέου την επιθυμία τους να εμβαθύνουν περαιτέρω την συνεργασία μας στην εξωτερική πολιτική και δεσμεύτηκαν να διεξαγάγουν μια σειρά στρατηγικών διαλόγων για θέματα εξωτερικής πολιτικής προτεραιότητας το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων ΕΕ-ΗΒ, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις εξελισσόμενες σχέσεις στο εξωτερικό και ζητήματα πολιτικής ασφάλειας.

Στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαβουλεύονται στενά για μια προσανατολισμένη στα αποτελέσματα Συνάντηση Αρχηγών Κυβερνήσεων (CHOGM) στην Σαμόα, το 2024».

Keywords
Τυχαία Θέματα