Ζαχάροβα: Η κατάσταση Σέρβων Κοσσυφοπεδίου επιδεινώνεται καθημερινά

Η ρωσική διπλωματία εκτιμά ότι η κατάσταση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου «επιδεινώνεται κυριολεκτικά μέρα με την ημέρα», καθώς «οι παραβιάσεις του θεμελιώδους ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν γίνει μια ζοφερή ρουτίνα», με αποτέλεσμα να αυξάνονται ραγδαία οι διεθνικές εντάσεις, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες ενέργειες της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου, η κ. Ζαχάροβα εκτίμησε ότι «μετά την απόφαση να απαγορευτεί

η κυκλοφορία του σερβικού δηναρίου, στερώντας έτσι από τον τοπικό μη αλβανικό πληθυσμό τη δυνατότητα να λαμβάνει συντάξεις, επιδόματα και άλλες πληρωμές, οι περιφερειακές "Αρχές" ξεκίνησαν ένα νέο στάδιο εκκαθάρισης των διοικητικών και εμπορικών δομών που βρίσκονται εκτός ελέγχου τους, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου των υποκαταστημάτων των Σερβικών Ταχυδρομείων», καταγγέλλοντας ότι «διεξάγονται παράνομες έρευνες, κατάσχονται έγγραφα και μετρητά, συλλαμβάνονται υπάλληλοι και κατασκευάζονται ποινικές υποθέσεις».

Η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης χαρακτηρίζει «εγκληματικό καθεστώς του "πρωθυπουργού" Κούρτι» την τοπική κυβέρνηση του Κοσόβου, διαπιστώνοντας ότι «πέρασε οριστικά στην ενεργό φάση της αντισερβικής εθνοκάθαρσης, την εκδίωξη των Σέρβων από τα πατρογονικά τους εδάφη» και ότι με αυτόν τον τρόπο η Πρίστινα «προσδοκά να απαλλαγεί από την ανάγκη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πρώτα και κύρια, για τη δημιουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων του Κοσσυφοπεδίου».

Η Μαρία Ζαχάροβα εκτίμησε επίσης ότι «ενθαρρύνοντας τον Άλμπιν Κούρτι και την τρομοκρατία που εξαπολύει, η Δύση προσπαθεί να τιμωρήσει το Βελιγράδι για τη σταθερότητα στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και του δικαιώματος να ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία, για την αποφασιστικότητά του να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και άλλα κράτη εκτός της ευρωατλαντικής τροχιάς», υποστηρίζοντας ότι «επιθυμούν να εξαναγκάσουν τους Σέρβους να απαρνηθούν τα ιστορικά συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης των συμπατριωτών τους».

Κατά τη Ρωσίδα εκπρόσωπο, παρόμοιες κινήσεις είναι ορατές «όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στη γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την οποία τα δυτικά κέντρα εξουσίας επιδιώκουν να αναμορφώσουν σε ένα ενιαίο μοντέλο και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Η γνώμη του σερβικού πληθυσμού που ζει σε αυτή τη χώρα απλώς αγνοείται, όπως και οι βασικές αρχές της Γενικής Συμφωνίας-πλαισίου για την Ειρήνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία εγκρίθηκε με το ψήφισμα 1031 του ΣΑ του ΟΗΕ και εγγυάται τη διασφάλιση της ισότητας των τριών συστατικών λαών και των δύο οντοτήτων – της Σερβικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

«Σήμερα, ενώπιον αυτών των προκλήσεων, η ενότητα της σερβικής πολιτικής τάξης, η ικανότητά της να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον της χώρας, είναι ιδιαίτερα αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερος ρόλος ανήκει στις πατριωτικές δυνάμεις, τόσο εκείνες που έχουν ήδη εδραιωθεί, όσο και εκείνες που μόλις αποκτούν κύρος στην κοινωνία. Πολλά εξαρτώνται από την ετοιμότητά τους να ενωθούν και να υπερασπιστούν από κοινού τα θεμελιώδη συμφέροντα του σερβικού λαού, να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις σε βασικά ζητήματα του κράτους», καταλήγει η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ για τα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα