Ζαχάροβα: «Μη φιλικά βήματα» από Αρμενία στον τομέα της ασφάλειας

Η κυβέρνηση της Αρμενίας επιδιώκει να διατηρήσει τα οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή της στην Ευρασιατική Οικονομική Συνεργασία, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε «μη φιλικά βήματα» στον τομέα της ασφάλειας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία προειδοποίησε ότι «η προσπάθεια να καθήσει σε δύο καρέκλες, ποτέ και κανέναν δεν οδήγησε σε καλό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ότι το Ερεβάν επιδιώκει να διαφοροποιήσει

τις σχέσεις του στον τομέα της ασφάλειας και να αναζητήσει νέους προμηθευτές, καθώς «οι εταίροι τώρα δεν μπορούν, μεταξύ άλλων και για αντικειμενικούς λόγους, να πουλήσουν όπλα και πολεμοφόδια», όπως και την απόφαση του κ. Πασινιάν να απουσιάσει από τη Σύνοδο Κορυφής του μετασοβιετικού Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας στο Μινσκ στις 23 Νοεμβρίου, η κ. Ζαχάροβα είπε ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει τις επιλογές αυτές της αρμενικής ηγεσίας, όπως και τις «ξαφνικές προσπάθειες να αποκαταστήσει φιλίες με το καθεστώς του Κιέβου», ως «κρίκους της ίδιας αλυσίδας». Εκτίμησε μάλιστα ότι η πορεία αυτή μπορεί να οδηγήσει «στην υποδούλωση της Αρμενίας», αλλά και ότι «το δυτικό σχέδιο στην Ουκρανία απέτυχε πλήρως και με την ίδια θηριώδη ορμή, γαντζώθηκε τώρα από την Αρμενία».

Με νεότερες δηλώσεις της η κ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία «συζητά με την Αρμενία τις συμφωνίες, που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν σε ανώτατο επίπεδο και θα αντιδρά στις ενέργειες του Ερεβάν, που δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις συμφωνίες». Απαντώντας στην κριτική της αρμενικής αντιπολίτευσης ότι προχωρά σε νέες συμμαχίες, χωρίς να έχει πετύχει κάποια ισοδύναμη αντικατάσταση των σημερινών, ο κ. Πασινιάν δήλωσε ότι «δεν σκέφτεται και δεν προετοιμάζει» την έξοδο από το μετασοβιετικό Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας, το οποίο κατηγόρησε ότι «δεν αντέδρασε με τον δέοντα τρόπο στις προκλήσεις ασφαλείας της Αρμενίας», χαρακτηρίζοντας κεντρικό πρόβλημα το ότι το Σύμφωνο, όπου κεντρικό ρόλο έχει η Ρωσία, «αρνείται να καταχωρήσει την ζώνη ευθύνης του στην Αρμενία».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης των οικονομικών και μεταφορικών επικοινωνιών στο Ν. Καύκασο, υπενθυμίζοντας ότι κατά την τριμερή συμφωνία των προέδρων Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο έλεγχος των μετακινήσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του αζέρικου θύλακα του Ναχιτσεβάν θα γίνεται από συνοριοφύλακες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, όπως συμβαίνει και σήμερα με τα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία και το Ιράν.

Σύμφωνα με άρθρο του σχολιαστή Κιρίλ Στρέλνικοφ στο κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», ενδεικτικό των διαθέσεων στη Ρωσία, «στην πραγματικότητα, ο Νικολ Πασινιάν κάνει ακριβώς αυτό που του είπαν να κάνει και δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο για να διατηρήσει την μικροσκοπική του εξουσία. Για την Δύση (κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία), το έργο της απομάκρυνσης της Αρμενίας από την τροχιά της Μόσχας αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου big game, ενός σχεδίου που αποσκοπεί στην εκδίωξη της Ρωσίας από την Υπερκαυκασία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα