Ζελένσκι: Ικανοποιημένος με την πρόοδο της ουκρανικής αντεπίθεσης

Καθώς η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε απόψε ικανοποίηση για τις επιτυχίες στο πεδίο των μαχών.

«Σε ορισμένες περιοχές οι δυνάμεις μας προελαύνουν, σε άλλες υπερασπίζονται τις θέσεις τους ή αποκρούουν τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι κατακτητές», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα.

«Δεν έχουμε χάσει εδάφη, έχουμε απελευθερώσει μόνο. Ενώ εκείνοι έχουν μόνο απώλειες. Συνολικά η κατάσταση συνοψίζεται σε πίεση από μέρους μας, με την οποία ανοίγει

ο δρόμος για τη σημαία μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Το γαλλοϊταλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T χρησιμοποιείται ήδη από τις δυνάμεις του Κιέβου

Η Γαλλία και η Ιταλία προμήθευσαν την Ουκρανία με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, που χρησιμοποιείται πλέον από τον στρατό της χώρας καθώς αμύνεται έναντι της επίθεσης της Ρωσίας, δήλωσε χθες βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι.

Το σύστημα αυτό προστατεύει υποδομές-κλειδιά και ανθρώπινες ζωές, πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Το SAMP/T, αυτοκινούμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μακρού βεληνεκούς με πυραύλους δύο σταδίων, αναπτύχθηκε από τη Γαλλία και την Ιταλία τα χρόνια του 2000.

Η Ιταλία διαθέτει πέντε επιχειρησιακά τέτοια συστήματα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική επιδρομή με UAVs στο Κίεβο

Η Ρωσία εξαπέλυσε νυχτερινή αεροπορική επιδρομή με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς και της περιφέρειάς της, και η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για την απωθήσει, ανακοίνωσαν αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού μέσω Telegram.

Εκρήξεις στη Λβιβ

Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, και η πόλη και τα περίχωρά της συγκλονίστηκαν από εκρήξεις, ανέφερε ο δήμαρχός της, ο Αντρίι Σαντόβι, μέσω Telegram.

Δεν κατέστησε σαφές εάν οι εκρήξεις οφείλονταν σε καταρρίψεις της αντιαεροπορικής άμυνας ή εάν επλήγησαν στόχοι.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Φιντάν-Μπλίνκεν στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα