Ζελένσκι: Ζητά μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να παραδώσουν γρήγορα στη χώρα του νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροσκάφη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, αύριο Σάββατο, δύο ετών από τη ρωσική εισβολή.

«Το σημαντικότερο πράγμα είναι να ξεμπλοκάρουμε τους αιθέρες. Η αντιαεροπορική άμυνα (…) και τα αεροπλάνα θα βοηθήσουν σ’ αυτό» είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. «Το σημαντικό

είναι όλες οι αποφάσεις (σ.σ. για την παροχή βοήθειας) να ληφθούν εγκαίρως. Πιστεύω ότι αυτή είναι η προτεραιότητα», πρόσθεσε.

"Η ΕE παραμένει ενωμένη στη στήριξή της προς την Ουκρανία", τονίζουν Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ρομπέρτα Μέτσολα, δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου από τη Ρωσία

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την ισχυρή και ακλόνητη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και ανθρωπιστική υποστήριξή της για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί", τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημέρα κήρυξης του πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ρομπέρτα Μέτσολα τονίζουν ότι σήμερα είναι μια «τραγική επέτειος», αυτή του «επιθετικού πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κατά προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ». Μιλούν για δύο χρόνια βίας, βαρβαρότητας, τρόμου και καταστροφής. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το αρχικό σοκ της επίθεσης, τη φρίκη των γεγονότων στην Μποροντιάνκα, την Μπούχα, τη Μαριούπολη», τονίζουν. Ωστόσο, προσθέτουν ότι, παρά τις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες σε ολόκληρη τη χώρα, "η Ουκρανία παραμένει σταθερή" και «ο ηρωικός ουκρανικός λαός επιδεικνύει σθένος και αποφασιστικότητα υπερασπίζοντας την πατρίδα του και αγωνίζεται για την ελευθερία του και τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες».

Συνεχίζοντας, οι πρόεδροι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, τονίζουν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίζει πάντα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και σημειώνουν ότι «η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης πριν από 10 χρόνια σηματοδοτεί την αρχή της συνεχούς επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.»

Οι τρεις πρόεδροι υπογραμμίζουν: "Περισσότερο από ποτέ, παραμένουμε ενωμένοι και πιστοί στην υπόσχεσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί» και προσθέτουν: « Η ΕΕ θα συνεχίσει την ισχυρή και ακλόνητη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, οικονομική, διπλωματική και ανθρωπιστική υποστήριξή της για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί, να προστατεύσει τον λαό της, τις πόλεις της και τις κρίσιμες υποδομές της, να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα, να φέρει πίσω τα χιλιάδες απελαθέντα παιδιά και να φέρει τον πόλεμο στο τέλος του».

Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται ότι η ΕΕ αποφάσισε πρόσφατα να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και να τη βοηθήσει στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.» Επισημαίνεται, επίσης, το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2027 που θα βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της, να ανοικοδομήσει την οικονομία και την κοινωνία της, να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της και να εδραιώσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Υπογραμμίζεται, στη συνέχεια, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις πιεστικές στρατιωτικές και αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων πυρομαχικών και πυραύλων που χρειάζεται επειγόντως.

«Η Ρωσία και οι ηγέτες της θα πληρώσουν ένα αυξανόμενο τίμημα για τις ενέργειές τους», επισημαίνουν στη συνέχεια οι πρόεδροι των τριών ευρωπαϊκών οργάνων. «Μαζί με τους εταίρους μας, έχουμε επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο κατά της Ρωσίας και εκείνων που είναι συνένοχοι στον πόλεμο και παραμένουμε έτοιμοι να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία να περιορίσει την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο. Κάναμε επίσης τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση των έκτακτων εσόδων που προέρχονται από ρωσικά ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της Ουκρανίας», τονίζουν.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή ειρήνη που βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, καθώς και όλες τις προσπάθειες για μια Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης με την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη.

Σήμερα, οι σημαίες των χωρών-μελών της ΕΕ και της Ουκρανίας θα κυματίζουν δίπλα-δίπλα ως σύμβολο της αλληλεγγύης, της δέσμευσης και της αποφασιστικότητάς μας.

Από το Λβιβ, ο επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας υπόσχεται να "δώσει μάχη" για μια νέα βοήθεια

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ υποσχέθηκε σήμερα να συνεχίσει να «μάχεται» εωσότου η Ουάσιγκτον αποδεσμεύσει νέα κεφάλαια για το Κίεβο, κάτι στο οποίο πολλοί Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται.

Η ανακοίνωση έλαβε χώρα την παραμονή της δεύτερης επετείου της εισβολής της Ουκρανίας από τη Ρωσία και στοχεύει στο «να επαναλάβει τη στήριξη των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό», δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ, από το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Ο Σούμερ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μαζί με μια αντιπροσωπεία άλλων τεσσάρων γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε στον ουκρανικό λαό ότι η Αμερική στέκεται στο πλευρό σας και ότι εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση, την οποία έχετε απεγνωσμένα ανάγκη και σας αξίζει», διαβεβαίωσε.

Βασικός σύμμαχος του Κιέβου, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Όμως, τα αμερικανικά κονδύλια στέρεψαν και ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πυρομαχικά.

Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει μια νέα βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο παραμένει «μπλοκαρισμένο» στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ουκρανία και χρησιμοποιεί την επιρροή του για να αποτύχει αυτό το νομοσχέδιο που δίνει πράσινο φως στην επιπλέον βοήθεια.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται επίσης σε εκστρατεία για την επανεκλογή του, εκτιμά πως μια αποτυχία να αποδεσμευτεί αυτή η βοήθεια στο Κογκρέσο θα ισοδυναμούσε με το σαν να «κάναμε ένα δώρο στον Πούτιν».

Η επίσκεψη των πέντε Δημοκρατικών γερουσιαστών σήμερα στοχεύει στο να ασκηθεί πίεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Εκτιμάμε πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας και πρέπει να το καταστήσουμε σαφές στους φίλους και τους εχθρούς μας στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ δεν υποχωρούν μπροστά στις ευθύνες τους», τόνισε ο Τσακ Σούμερ.

Διαβάστε επίσης: Οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν δυτικότερα μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
 

Keywords
Τυχαία Θέματα