Ζημιές στο ιστορικό τέμενος Τινμέλ στο όρος Άτλας στο Μαρόκο από τον σεισμό

Ζημιές από τον πολύνεκρο σεισμό των 7 βαθμών Ρίχτερ έχει υποστεί το ιστορικό τέμενος Τινμέλ στο όρος Άτλας στο Μαρόκο. Το τέμενος είχε κατασκευαστεί κατά τον μεσαίωνα από δυναστεία που είχε κατακτήσει τη Βόρειο Αφρική και την Ισπανία.

Σύμφωνα με μαροκινά ΜΜΕ, μέρη του τεμένους έχουν καταρρεύσει. Φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, των οποίων η εγκυρότητα δεν έχει εξακριβωθεί όμως, δείχνουν πεσμένους τοίχους και ένα μισογκρεμισμένο πύργο με μεγάλους σωρούς από συντρίμμια.

Πηγή

του μαροκινού Υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι υπάρχει απόφαση να αποκατασταθεί το τέμενος και ότι θα εξασφαλιστεί κονδύλι για τον σκοπό αυτό, όμως δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Το τέμενος είχε κατασκευαστεί τον 12ο αιώνα από την δυναστεία των Αλμοχάντ, που είχε εγκαταστήσει την πρώτη της πρωτεύουσα σε μία απομακρυσμένη κοιλάδα στα βουνά του Άτλαντα, πριν προχωρήσει στην κατάληψη του Μαρακές.

Η UNESCO αναφέρει ότι έχει πληροφορίες για «πολύ σοβαρές καταστροφές στο τέμενος Τινμέλ», το οποίο είχε προταθεί για συμπερίληψη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Πρόσθεσε ότι ακόμα αναμένει να σταλεί ομάδα για την εκτίμηση της ζημιάς.

Από τον σεισμό έχουν προκληθεί ζημιές και στην παλιά πόλη του Μαρακές, που είναι ήδη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Ένας μιναρές έχει καταρρεύσει, όπως επίσης και μέρη των ιστορικών τειχών της πόλης και παραδοσιακά σπίτια.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα