ΝΔ : Εύκολα ή δύσκολα … αυτοδυναμία

ΑΓΩΝΑΣ μετ' εμποδίων προδιαγράφεται η πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς τις εκλογές και την κατάκτηση της πολυπόθητης αυτοδυναμίας. Οι αστάθμητοι παράγοντες πολλοί, οι αβεβαιότητες ακόμη περισσότερες, και ο στόχος με τα σημερινά δεδομένα (δημοσκοπήσεις) ακόμη μακρινός.

Στη Λ. Συγγρού αισιοδοξούν ότι προϊόντος του χρόνου η εικόνα θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες μιας εκλογικής επιτυχίας. Ο Αντ.

Σαμαράς σημειώνει ότι «θα κυνηγήσει μέχρι τέλους την αυτοδυναμία» ως τη μοναδική λύση προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Ωστόσο, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η προσπάθεια θα είναι σκληρή και επίπονη και τα αποτελέσματά της θα φανούν το βράδυ των εκλογών.

Ο κατακερματισμός των κομμάτων με τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, η ενίσχυση των αντιμνημονιακών δυνάμεων και η οργή που διαπερνά την ελληνική κοινωνία διαμορφώνουν ένα ρευστό τοπίο κι ένα ασταθές περιβάλλον. Στο σημείο αυτό αναμένεται να εστιάσει την προεκλογική στρατηγική του ο κ. Σαμαράς, εκμεταλλευόμενος το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει έναντι του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων των άλλων κομμάτων. Θα επιδιώξει να περάσει στους πολίτες το «μήνυμα» ότι η ΝΔ είναι η μοναδική συμπαγής και αξιόπιστη πολιτική δύναμη που τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας και να διασφαλίσει την παραμονή στην Ευρωζώνη και την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουν να προσελκύσουν ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας που δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τα κεκτημένα μιας ζωής και επιθυμεί να συνεχιστεί η ομαλή πορεία της χώρας, έστω και μέσα στις αντιξοότητες που δημιουργούν οι πολιτικές του Μνημονίου. Ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι η «σιγουριά» που προβάλλει η παράταξη θα λειτουργήσει ως «πόλος έλξης» για τους αναποφάσιστους, που λόγω του υψηλού ποσοστού τους θα δημιουργήσουν «ρεύμα αυτοδυναμίας» και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. «Εύκολα ή δύσκολα, η αυτοδυναμία τελικά θα επιτευχθεί», τονίζουν κομματικοί παράγοντες. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του, ο κ. Σαμαράς το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα δώσει έμφαση σε θέματα καθημερινότητας (δημόσια ασφάλεια, λαθρομετανάστευση κ.ά.) που ταλαιπωρούν τους πολίτες και προκαλούν την οργή τους.

Εμπόδιο στην προσπάθεια της ΝΔ, όπως προαναφέραμε, είναι ο κατακερματισμός των κομμάτων και η ενίσχυση των δυνάμεων που «επιχειρούν» με... όπλο την αντίθεσή τους στο Μνημόνιο. Η παρουσία των Ανεξάρτητων Πολιτών του Π. Καμμένου, όπου θα προσχωρήσουν αρκετοί από τους διαγραφέντες βουλευτές, δημιουργεί νέα δεδομένα. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δίνουν στο νεοσύστατο κόμμα προοπτικές εισόδου στη Βουλή, ωστόσο στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι πρόκειται για ενδείξεις της στιγμής και ότι καθ' οδόν προς τις κάλπες το πράγμα θα «ξεφουσκώσει». Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου να

Keywords
Τυχαία Θέματα