Café EU-topia: Ένα νέο Κέντρο Πληροφόρησης για την Ευρώπη

Στο παλιό καφενείο του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας

Μπορεί ένα Κέντρο Πληροφόρησης για την Ευρώπη και τους Θεσμούς της να λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο «café»; Η απάντηση θα δοθεί στα εγκαίνια του αναβαθμισμένου Κέντρου Πληροφόρησης Europe Direct του δήμου Αθηναίων, με το όνομα “Café EU-topia” – Europe Direct. Θα πραγματοποιηθούν από τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ., στο ισόγειο του Πνευματικού

Κέντρου του δήμου Αθηναίων, στο χώρο του παλιού καφενείου.

Ο χώρος διαμορφώνεται ως νέο «Café EU-topia» με στόχο να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης ενεργών πολιτών της Αθήνας, καθώς και όλων των νέων της πόλης, κατοίκων και επισκεπτών της, σε συνεργασία με το Γραφείο Δικτύωσης του δήμου με τις ομάδες πολιτών «ΣυνΑθηνά».

Άξονας της λειτουργίας του Κέντρου θα είναι η ανάδειξη του χαρακτήρα της Ευρώπης ως κόμβου πολιτισμού, αξιών, γραμμάτων και επιστημών, συμβάλλοντας έμπρακτα στη στρατηγική διαμόρφωσης μίας νέας ρητορικής για την ΕΕ.

Το «Café EU-topia» έχει ως στόχο και σκοπό οι πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση στη διαδικτυακή πληροφόρηση, δίνοντας παράλληλα βήμα στους φορείς της πόλης, να γνωστοποιούν και να ανταλλάσουν τις απόψεις τους σε κάθε τομέα που έχει αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Τι είναι το Europe Direct
Ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο δίκτυο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct, έχοντας αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ένας από τους δεκαεννιά φορείς σε όλη την Ελλάδα, που είναι επιλέξιμοι για να παρέχουν τις ανάλογες υπηρεσίες στον πολίτη.

Το δίκτυο των κέντρων πληροφόρησης EUROPEDIRECT αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ΕΕ, ειδικότερα όσον αφορά στα δικαιώματα των πολιτών της, καθώς και στην ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στις πολιτικές της ΕΕ. Παρέχει στους πολίτες της Αθήνας υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες, μέσω των οποίων το κοινό μπορεί να αποκτά πληροφορίες, συμβουλές, βοήθεια και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την ΕΕ ,τη νομοθεσία, τις πολιτικές ,τα προγράμματα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που απορρέουν από αυτά. Η αποστολή των Κέντρων πληροφόρησης EUROPE DIRECT είναι ενημερωτική, έχοντας όμως ως στόχο να προωθείται η ενεργός συμμετοχή του πολίτη.

Το νέο κέντρο Europe Direct του Δήμου Αθηναίων αποδίδεται πλέον στον Αθηναίο πολίτη με σκοπό να αποτελέσει ένα ελεύθερο περιβάλλον πληροφόρησης και ενεργούς συμμετοχής. Φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ανοιχτός χώρος καθημερινής χρήσης των πολιτών, των ομάδων και των οργανώσεων της Αθήνας, καθώς και των Πανεπιστημιακών σχολών και των ερευνητικών κέντρων, υλοποιώντας την κεντρική του αποστολή ως φορέας διασύνδεσης των πολιτών με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, παρέχοντας την ευκαιρία στο δημότη να χρησιμοποιεί ένα δημόσιο χώρο στην καθημερινότητά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα