Η ημιτελής – συνεπώς και περιττή – διάγνωσις του συντρόφου Κάσδαγλη

Επιστολή Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη στο enimerosi24

1 Ιανουαρίου 2013

Υπό το τίτλο «Ο Παπακωνσταντίνου είναι μονάχα ο πυρετός», ο αναγνωρίσιμος λογοτέχνης και σύντροφος περί το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χριστόφορος Κάσδαγλης προέβη χθες εις την δημοσιοποίηση της διαγνώσεως του διά τα κρατούντα εις το δημόσιο βίο της χώρας μας, εξ αφορμής της γνωστής υποθέσεως του π.Υπουργού Οικονομικών, διά την οποία θα πρέπει, πάντως, να δοθεί η δυνατότης εις τον τελευταίο να υπερασπισθεί εαυτόν…

«Ο Παπακωνσταντίνου-εκτιμά ο Χ.Κ., προφανώς κατόπιν ενδελεχούς ιατρικής εξετάσεως, ως αρμόζει σε κάθε επιστήμονα που

σέβεται εαυτόν- είναι το σύμπτωμα, δεν είναι η αρρώστια. Δεν πάσχουμε από Παπακωνσταντίνου, πάσχουμε από διάσπαρτη διαφθορά και από προχωρημένη σήψη. Τον πυρετό δεν τον καταπολεμάς διαγράφοντάς τον, ούτε συστήνοντας προανακριτικές επιτροπές. Σκοτώνεις τα μικρόβια με κάθε τρόπο και εξουδετερώνεις τις αιτίες που τα ενισχύουν»(…)

Και εν συνεχεία προσθέτει: «Τραβήξου στα δικαστήρια εσύ που τόλμησες να δημοσιοποιήσεις τη λίστα Λαγκάρντ, αντί να την κρατήσεις στα πιό βαθιά συρτάρια και να διασπείρεις φήμες,να εκβιάζεις ή να ανταλλάσσεις το περιεχόμενό της με παντός είδους λύτρα»(…)

Εν σχέσει με το πόνημα του Χ.Κ. του απαντώ δημοσίως, όπως και δημοσίως έπραξε και αυτός, «κοινοποιώντας τη διάγνωσή του στο λαό», ότι:

1. Μία πλήρης διάγνωσις, οφείλει να καταγράφει και την ακολουθητέα ιατρική αγωγή, συνεπώς και τα ληπτέα φαρμακευτικά σκευάσματα, με την απαραίτητη κατά περίπτωση δραστική ουσία τους. Αφ΄ ης στιγμής δεν το πράττει, μας κουράζει άνευ λόγου. Οφείλει απαραιτήτως να προτείνει και την ακολουθητέα φαρμακευτική αγωγή, άλλως η επιστημονική του γνωμοδότησις είναι λειψή και περιττή, αν όχι και πλημμελής.

2. Αποτελεί δικαίωμα ημών των υπολοίπων, να ζητήσουμε και άλλη ιατρική γνωμάτευση και να μην περιορισθούμε εις αυτή του Χ.Κ., διότι ομιλεί περί θέματος το οποίο αφορά τη «δημόσια υγεία», πολλώ μάλλον διότι το «διά ταύτα», το οποίο περιγράφει με τρόπο που θα μπορούσε να εκληφθεί ότι ενθαρρύνει ακόμη και έκνομες δραστηριότητες, οδηγεί σε μία λογική τυφλής βίας, αν όχι και τρομοκρατίας, εν πάση περιπτώσει με άρωμα «επαναστατικής βίας».

3. Δικαιούται να υπερασπίζεται όποιο δημοσιογράφο θέλει, ως συνάδελφος και αυτός, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το πράττει της μορφής «αποκαλυφθείς Παπακωνσταντίνου, δικαιωθείς Βαξεβάνης», μόνον ατυχής μπορεί να χαρακτηρισθεί, ως συμψηφιστικός επί τω σκοπώ της δημόσιας συνηγορίας υπέρ του εκ νέου οδηγηθησόμενου εις το εδώλιο «επώνυμου» δημοσιογράφου- αγωνιστή της διαφάνειας.

4. Η ιδιότης του ως συγγραφέως, του επιβάλλει να γνωρίζει ότι, ακόμη και αν υιοθετήσουμε την απλούστερη δημοτική, το «ζητείστε» απαιτεί να γραφεί «ζητήστε», καθώς προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ζητέω,ω. Τούτο απαιτεί την μετατροπή του «εω» σε «η» και εις την προστακτική αορίστου και δεν επιτρέπει το «ει». Ατυχές είναι και το «συστήνοντας», διότι δεν πρόκειται γιά σύσταση, δηλαδή κατάθεση θετικής γνώμης, αλλά γιά την συγκρότηση, προβλεπομένων εκ των διατάξεων του κανονισμού της ΒτΕ, επιτροπών, συνεπώς ορθό είναι το «συγκροτήστε». Ως προς το «ι» εις το «αρρώστια» θα ήταν προτιμητέο το «αρρώστεια», διότι η ηχητική κατάληξις «ια» δεν τονίζεται.

Εκτιμώ ότι τα προηγούμενα θα συνεχίσουν τη σημασία τους και γιά το 2013,το νέο έτος που μόλις πατήσαμε, το πρώτο 24ωρο του οποίου διανύουμε και μόλις ελάχιστα 24ωρα μετά το πόνημα του Χ.Κ. με τις άκρως ανησυχητικές του διαγνώσεις γιά τη δημόσια υγεία, οι οποίες δεν εξαλείφονται με τόση ευκολία και βεβαίως ταχύτητα. Θα προσέθετα, δε, και χωρίς να χυθεί και αίμα, βεβαίως και χωρίς…κρεμάλες εις την Πλατεία Συντάγματος!

Το πλήρες κείμενο του πονήματος του Χριστόφορου Κάσδαγλη εδώ.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα