Α. Τσίπρας: «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ»

Μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος που θα οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα και αποφάσεις, αντίστοιχες με αυτές που ελήφθησαν το 1953 για τη Γερμανία, πρότεινε ως λύση για έξοδο από την κρίση ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες,

ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ. Πρέπει να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος και όχι να τη διαλύσουμε οριστικά με το νέο πακέτο μέτρων των 13 δισ. ευρώ.»

Συμπλήρωσε δε ότι η «ανάσα» αυτή θα πρέπει να δοθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «μετά από 2,5 χρόνια βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Ένα πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο και ένας φαύλος κύκλος λιτότητας, ύφεσης, ελλείμματος και χρέους».

Ανέφερε ότι πρέπει οι ευρωπαίοι ιθύνοντες να πουν την αλήθεια, όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και στους ευρωπαίους πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν μέσα από τη φορολογία ένα υψηλό τίμημα. Όχι, όμως, για να σωθεί ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία, αλλά για να σωθούν οι χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για τρίτο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους», ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι θα πρέπει να σκεφθούμε τι να κάνουμε ώστε να μην υπάρξει και τέταρτο κούρεμα, διότι, όπως ανέφερε, «το τρίτο κούρεμα είναι αναπόφευκτο».

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν δώσαμε ισχυρή δόση του φαρμάκου της λιτότητας στην ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα είναι το ίδιο το φάρμακο που έχει θανατηφόρα σύνθεση και σκοτώνει την ελληνική οικονομία» δήλωσε ο Αλ . Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εκβιασμοί για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ και πως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με το κοινό νόμισμα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Η ευρωζώνη δεν είναι λέσχη ισχυρών που κάλεσε τους ανίσχυρους να συμμετάσχουν ως διακοσμητικά στοιχεία σε αυτή. Η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχει ισότιμα κράτη-μέλη. Η ευρωζώνη είναι σαν αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν σπάσει ο ένας θα διαλυθεί και η αλυσίδα.»

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι πιο εύκολο να φύγει η Γερμανία από το ευρώ, η οποία ενδεχομένως διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο, παρά η Ελλάδα , η Ιταλία ή η Ισπανία. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «το παιχνίδι με τη φωτιά έχει κάποια όρια».

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι στις εκλογές του Ιουνίου ασκήθηκε τρομοκρατία εντός και εκτός Ελλάδος. «Όσοι νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τον ελληνικό λαό κάνουν λάθος. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να μακροημερεύσει» δήλωσε και κάλεσε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που απειλείται.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τα φαινόμενα βίας που σημειώθηκαν κατά τη χθε

Keywords
Τυχαία Θέματα