Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Θόδωρο Αγγελόπουλο απόψε το βράδυ

Η ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, θα προβάλει σήμερα το βράδυ από την ΕΤ1 ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη. Συγκεκριμένα, στις 19:00 θα προβληθεί σε πρώτη προβολή η εκπομπή «ΑΟΡΑΤΑ ΝΗΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», με υλικό από τις συναντήσεις που είχε ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Μέσα από τη συζήτηση, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος περιέγραψε τις άγνωστες πτυχές της ταινίας του «Η σκόνη του χρόνου». Αμέσως μετά, στις 20:00 θα προβληθεί σε επανάληψη το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ο ΑΙΩΝΑΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ», με τίτλο «Ένας αιώνας και μια μέρα μέσα από τις ταινίες του Αγγελόπουλου». Ο δημοσιογράφος Κώστας Κωβαίος, είχε παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο και την καλλιτεχνική του διαδρομή. Ο Κώστας  Γεωργουσόπουλος και ο Βασίλης Ραφαηλίδης, μίλησαν για τα θέματα των ταινιών του, που εμπνέονται από αληθινά ιστορικά γεγονότα και αναδεικνύουν πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές όψεις της ελληνικής πραγματικότητας. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στον τρόπο γραφής του, τη σχέση πραγματικής ζωής και κινηματογράφου, τους λόγους που δημιουργεί, την ανάγκη του να προσεγγίσει τη νέα εποχή και τη νέα γενιά. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ προβάλλονται αποσπάσματα από σημαντικές ταινίες του δημιουργού, που εμπνεύστηκαν από τις διάφορες ιστορικές περιόδους και επιχείρησαν να αποτυπώσουν διάφορες πτυχές τους.

 Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στις 21:00 με την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ», με τους Bruno Ganz, Isabelle Renauld, Fabrizio Bentivoglio, Αχιλλέα Σκέβη, Δέσποινα Μπεμπεδέλη κ.α. Ο Αλέξανδρος, ένας μεσόκοπος συγγραφέας, ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Από το ποίημα λείπουν λέξεις, κι ο Αλέξανδρος αποπειράται να τις συγκεντρώσει, να τις αγοράσει, όπως έκανε για τις δικές του λέξεις κι ο Σολωμός. Τούτες οι λέξεις μπαίνουν στο παζλ της συμπλήρωσης του ημιτελούς αριστουργήματος για να στοιχειώσουν και την ζωή του Αλέξανδρου. Όμως οι δυνάμεις του έχουν εξαντληθεί, και ο ίδιος βαδίζει προς το θάνατο. Μόνο μια κίνηση υπάρχει ακόμα: μια τυχαία συνάντηση μ’ ένα άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών. Προσκολλάται σε αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρηση» και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από την γνώση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα