Αυτός (πρόεδρος Κομισιόν), Αυτοί (υποψήφιοι) και τα Μυστήρια! (φήμες)

ΣΤΙΣ 12 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη σημασία των Ευρωεκλογών της Πενταετίας 2014 – 2019, κυρίως, όμως, τόνισε ιδιαίτερα την εκλογή του νέου Προέδρου της Επιτροπής για την ίδια περίοδο.

Το σημείο αναφοράς του Πορτογάλου Προέδρου ήταν «Η μεγάλη ευκαιρία που δίνει η αναθεωρημένη και ενισχυμένη Συνθήκη της Λισσαβόνας στην Εκλογή προέδρου της Κομισιόν, μέσα από διαφανείς και ελεύθερες επιλογές των προσώπων, από τις Πολιτικές Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και των

Κομμάτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε εθνικό επίπεδο».

•ΑΚΡΙΒΩΣ ένα χρόνο πριν από τις Ευρωεκλογές (22-25 Μαΐου 2014) οι διαδικασίες σε επίπεδο Πολιτικών Ομάδων και Συνασπισμών έχει ήδη ξεκινήσει, δεδομένου ότι «στις 31 Οκτωβρίου 2013 θα πρέπει να έχουν υποβληθεί από τα Κόμματα οι υποψηφιότητες για την Προεδρία».

•ΚΑΘΕ Πολιτική Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο έχει δικό της χρονοδιάγραμμα και διαδικασία επιλογής του προσώπου ή της πολιτικής προσωπικότητας, η οποία θα εκπροσωπήσει στην τελική ψηφοφορία την κομματική ταυτότητα του υποψήφιου Προέδρου.

•ΠΡΟΤΟΥ όμως αναλύσουμε τον τρόπο επιλογής του προέδρου της Κομισιόν (2014 – 2019), αφορμή για το ρεπορτάζ που παραθέτουμε σήμερα, είναι όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα, για πιθανές υποψηφιότητες σε αντικατάσταση του Μπαρόζο.

Αξίζει, λοιπόν, να υπογραμμίσουμε εδώ και τις εξής ουσιαστικές λεπτομέρειες:

1) Η τελική απόφαση για το πρόσωπο που θα αναλάβει την θέση του Προέδρου, θα ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2014 στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών της Ε.Ε.

2) Τον υποψήφιο για κάθε χώρα και Κόμμα ή Πολιτικό Συνασπισμό, τον επιλέγει και προτείνει ο Αρχηγός και Πρόεδρος του Κόμματος, όπως πχ ο Αντώνης Σαμαράς για την ΝΔ, ο Μπερλουσκόνι για το PDL στην Ιταλία, ο Ραχόι για την Ισπανία, ο Κοέλιο για την Πορτογαλία κλπ, όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ τον πρώτο λόγο για τα Κόμματα της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων, των Ανεξαρτήτων, των Κομμουνιστών, της Δεξιάς, κλπ για την υπόδειξη υποψηφίου, έχουν οι Πρόεδροι ή οι Γραμματείς των Εθνικών Κομμάτων.

3) Κάθε Κόμμα καταθέτει την πρότασή του και το όνομα του υποψηφίου που επιλέγει στην Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κόμμα. Όπως η ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (PPE), το ΠΑΣΟΚ στο PSE, το ΚΚΕ στην GUE, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι τα δύο αυτά Κόμματα εκπροσωπούνται με Ευρωβουλευτές τους στην Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οι Οικολόγοι εκπροσωπούνται στην ομάδα των Πρασίνων και το ΛΑΟΣ στην Ομάδα «Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας».

ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΣΤΗ… ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ!

ΤΟ 2004 ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο άφηνε την Πορτογαλική Πρωθυπουργία και με ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαίων Ηγετών αναλάμβανε Πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι λεπτές ισορροπίες στους κόλπους της Ε.Ε. και οι πολλές συγκρούσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2004 – 2009) δεν ήταν οι καλύτεροι οιωνοί για μία νέα θητεία. Όμως, ο Μπαρόζο «έπεισε» τους πανίσχυρους, τότε, Σαρκοζί –Μέρκελ και χωρίς δεύτερη επιλογή, η θητεία του ανανεώθηκε (2009 – 2014).

ΑΠΟ τη Λισσαβώνα, φθάνουμε στην αναθεωρημένη Συνθήκη της Λισσαβώνας, η οποία ενισχύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αλλάζει, σε μεγάλο ποσοστό (όχι όμως και το τελικό), την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν.

Έτσι, μετά τις αρχικές και σε πρώιμο στάδιο, διαδικασίες, το Ε.Κ. θα ψηφίσει τον εκλεκτό Πρόεδρο για να τον προτείνει στο Συμβούλιο των Αρχηγών, τον Δεκέμβριο του 2014, οπότε και η τελική μάχη!

•ΣΤΟ πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή του Μπαρόζο είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και όχι δυναμικής επιρροής.

Η ΜΑΧΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

ΟΣΟ και αν φανεί παράξενο, ενώ υπολείπεται ένα διάστημα, περίπου, 20 μηνών(!) έως την επιλογή νέου Προέδρου της Επιτροπής της Ε.Ε. η μάχη έχει ήδη ξεκινήσει. Σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας, οφείλεται στην κρίση και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις, οι πρόωρες εκλογές (Βουλγαρία, κ.α.) καθώς και οι Γερμανικές, που το αποτέλεσμά τους, σίγουρα, θα επηρεάσει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

•ΗΔΗ στην μάχη έχουν μπει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (PPE), οι Φιλελεύθεροι (ALDE) και το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PSE). Προέχει, όμως, να γνωρίζουμε και τα εξής, με γνώμονα ότι προηγούνται οι Ευρωεκλογές (22 – 25 Μαΐου 2014) για την ανάδειξη 751 Βουλευτών από 28 Κράτη, μετά την ένταξη και της Κροατίας (Ιούλιος 2013).

1) ΕΩΣ τις 31 Οκτωβρίου 2013, τα Κόμματα δηλώνουν το όνομα υποψηφίου στη Γραμματεία της Πολιτικής τους Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

2) ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ του 2013 και αφού έχουν εξεταστεί οι υποψηφιότητες από την Ελεγκτική Επιτροπή των Πολιτικών Ομάδων (σημείωση: Υπάρχει διαφορετικό οργανόγραμμα για κάθε παράταξη), υποβάλλονται οι πίνακες στις Ολομέλειες των Πολιτικών Ομάδων στο Ε.Κ.

3) ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 2014 πραγματοποιούνται οι επιλογές των υποψηφίων σε έκτακτα συνέδρια των Πολιτικών Ομάδων (για κάθε Κόμμα χωριστά) όπως είναι φυσικό.

4) ΤΟ ΟΝΟΜΑ ή τα ονόματα των υποψηφίων, υποβάλλονται στο Πολιτικό Συνέδριο των Αρχηγών των Κομμάτων, τα οποία επιλέγουν τον ΕΝΑ εκπρόσωπο και υποψήφιο για την τελική διεκδίκηση του χρίσματος του Προέδρου της Κομισιόν. Κάτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2014.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

ΤΗ σοβαρότητα, τόσο της εκλογής Προέδρου της Επιτροπής, όσο και των Ευρωεκλογών, χαρακτηρίζει ένα ακόμα γεγονός.

Όλοι οι αρχικά υποψήφιοι για την Προεδρία, θα ξεκινήσουν προεκλογική εκστρατεία, μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των Δηλώσεων Συμμετοχής, σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Αυτό θα γίνει για πρώτη φορά και αυτός είναι ο λόγος που ήδη κυκλοφορούν, φημολογούνται και προβάλλονται ονόματα υποψηφίων. Ή, τέλος, γιατί μία φήμη και μία άποψη δημιουργεί θέμα, χωρίς, όμως, να είναι ισχυρή ώστε να προκαταβάλλει την κοινή γνώμη και την πραγματική εικόνα του γεγονότος.

Όπως, δηλαδή, αυτή θα διαμορφωθεί την κατάλληλη στιγμή και χρονική περίοδο από τον ένα και μοναδικό αρμόδιο!

Που αυτός δεν είναι, ασφαλώς, ο ενδιαφερόμενος ή προτασσόμενος υποψήφιος…

Άρθρο – Ανάλυση του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δημοσιογράφου – πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα