«Ακατάλληλος για την προεδρία της News Corp» ο Μέρντοκ

Ο επικεφαλής της NewsCorp, Ρούπερτ Μέρντοκ, είναι ένα «ακατάλληλο πρόσωπο» για την διοίκηση μίας μεγάλης, διεθνούς επιχείρησης, τονίζει έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον πολιτισμό αναφορικά με το σκάνδαλο υποκλοπών από τα μέσα ενημέρωσης του Μέρντοκ και το εσπευσμένο κλείσιμο της εφημερίδας News of the World.

Η επιτροπή εξέτασε δημοσιογράφους και στελέχη της News of the World όπως επίσης αστυνομικούς και δικηγόρους των θυμάτων των υποκλοπών (κατά κύριο λόγο ήταν διασημότητες και άλλα πρόσωπα της επικαιρότητας).

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, ο μεγιστάνας του Τύπου, όπως και ο γιος του, Τζέιμς, σκόπιμα έκλειναν τα μάτια σε όσα συνέβαιναν στην επιχείρηση. Η εταιρική κουλτούρα κατέτεινε «περισσότερο στη συγκάλυψη παρά στην αναζήτηση σφαλμάτων».

Το επιχείρημα ότι ένας ιδιοκτήτης όπως ο Μέρντοκ  δεν γνώριζε όσα συνέβαιναν γίνονταν στην επιχείρηση του «είναι απλά απίστευτο», τονίζεται σε άλλο σημείο.

Οι βουλευτές καταλογίζουν ακόμα στον Ρούπερτ Μέρντοκ εξαιρετική μνήμη και ανάκληση λεπτομερειών «όταν τον βόλευε».
Πάντως την έκθεση ενέκριναν έξι στα έντεκα μέλη της επιτροπής (Εργατικοί και Φιλελεύθεροι), με τους Τόρις να απέχουν μιλώντας για «κομματικό πόρισμα». Για την επίμαχη φράση ότι ο Μέρντοκ δεν είναι κατάλληλος για τη θέση του επικεφαλής μίας τέτοιας επιχείρησης, βουλευτής των Συντηρητικών μίλησε για «εντελώς γελοίο ισχυρισμό».

Η έκθεση είναι περισσότερο καταδικαστική από όσο αναμενόταν, επισημαίνει το BBC. Είναι δε πιθανόν, προσθέτει, ότι η Ofcom, το εποπτικό όργανο των μέσων ενημέρωσης, μπορεί να εξετάσει εκ νέου την άδεια του BSkyB, το οποίο κατέχει κατά το 39% η NewsCorp.
Υπογραμμίζεται πάντως ότι η επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις αλλά μπορεί να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να ψηφίσει για το αν οι μάρτυρες περιφρόνησαν το Κοινοβούλιο (ψευδόμενοι ίσως προς αυτό) και να πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Τουλάχιστον τρία στελέχη της News of the World φέρονται από την έκθεση να έκαναν παραπλανητικές δηλώσεις ενώπιόν της σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές.

Από την πλευρά της η NewsCorp επισημαίνει ότι θα εξετάσει προσεκτικά το πόρισμα και θα απαντήσει το προσεχές διάστημα. Παραδέχεται πάντως ότι στη News of the World γίνονταν «σοβαρές παραβιάσεις» και ζητά συγγνώμη από όσους παραβιάστηκε η ιδιωτικότητα.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα