Αλ.Τσίπρας: Η δυσπιστία είναι της ελληνικής κοινωνίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τη Βουλή να εναρμονιστεί με την κοινωνία, ψηφίζοντας την πρόταση μομφής, υπογραμμίζοντας ότι «η δυσπιστία είναι της ελληνικής κοινωνίας», που αντιμετωπίζεται σαν σκουπίδι.

Αλέξης Τσίπρας: «Η Βουλή

να εναρμονιστεί με την κοινωνία. Για τον λόγο της πρότασης μομφής. Για ποιον να σας πρωτομιλήσουμε. Δεν βρίσκουμε λόγια να περιγράψουμε το κοινωνικό ολοκαύτωμα από τα καταστροφικά μέτρα του μνημονίου. Δεν υπάρχουν ούτε σε παγκόσμια κλίμακα πολλά παραδείγματα.

»Αποτύχατε σε όλα, γιαυτό η πρόταση μομφής. Όταν παίρνατε εντολή διαπραγμάτευσης. Σας είπαμε αξιοποιήστε τη δύναμη τη δική σας και αυτή που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο δεν διαπραγματευτήκατε, αλλά διαρκώς με υποτακτική συμπεριφορά αποτύχατε να κάνετε μια εναλλακτική πρόταση, να αντιμετωπίσετε την ανθρωπιστική κρίση. Δεν φτάνει αυτή η παταγώδης αποτυχία, θέλετε να την μετατρέψετε σε νέα σκληρή τιμωρία του λαού. Τελειώνουν, όμως, τα ψέματα. Η δυσπιστία είναι της ελληνικής κυβέρνησης. Του λαού που αντιμετωπίζετε σαν σκουπίδια. Η κοινωνία δεν σας νομιμοποιεί να την διαλύτεται πιά και δεν έχετε κανένα σχέδιο εξόδου και δεν μπορείτε πια κύριε πρωθυπουργέ. Και το συνειδητοποιείτε και γίνεστε όλο και πιο επικίνδυνος. Εξευτελίσατε τη χώρα με το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Ούτε δικτατορικά καθεστώτα δεν παίρνουν τέτοιες αποφάσεις με τέτοια ευκολία. Γιατί το κάνατε αυτό; Για το χατήρι των ιδιωτικών καναλιών και της διαπλοκής και να κλείσετε κάθε πηγή σχετικά ελεύθερης ενημέρωσης. κυβερνάτε με την βοήθεια των ΜΑΤ και Πράξεις Νομοθετικου Περιεχομένου, που όπως αυτή της ΕΡΤ δεν φέρνετε καν στη Βουλή, και με επιστρατεύσεις. Καταπατάτε το Σύνταγμα για να υλοποιήσετε την βάρβαρη πολιτική του μνημονίου και χρειάζεται τέτοια μέσα για τόσο βάρβαρα μέτρα. Και η δημοκρατία είναι πρόβλημα στα σχέδιά σας. Είναι μαχαιριά να μιλήσουμε γιαυτα; Ή είναι γκιλοτίνα να συμβαίνουν αυτά; Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός φοβούνται την αλήθεια και τη δημοκρατία. Μιλάτε για success story ,που δεν δέχεται κανείς. Στο ευρωκοινοβούλιο έχει συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την τρόικα και τα μνημόνια. Είναι κι αυτοί ανεύθυνοι; Θα καταθέσετε κι εσείς, ως πρωθυπουργός, στην επιτροπή ή φοβάστε ότι θα θυμώσει ο κ. Τόμσεν; Δεν μπορείτε, όμως, να πατάτε σε δύο βάρκες. Ή θα υποστηρίξετε το success story ή θα αποδεχθείτε την αποτυχία. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Μόνο η γελοιοποίηση.

Κυβέρνηση και τρόικα κάνουν ότι διαπραγματεύονται, ενώ ετοιμάζονται να μπήξουν το μαχαίρι ξανά στην Βουλή. Οι διαβεβαιώσεις σας ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα είναι ψεύτικες και σας καλώ να τα ξαναπείτε εδώ, για να τα θυμόμαστε. Και την πρώτη κατοικία θα πάρετε, και νοσοκομεία θα κλείσετε και σχολεία θα κλείσετε. Σας προκαλώ να πείτε την αλήθεια. Πείτε μας για τη διαπραγμάτευση που κάνετε. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας; Τελειώνουν τα ψέμματα. Λέγατε ότι το μνημόνιο ήταν λάθος και μετά προσχωρήσατε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, τον κουβαλάτε και στις πλάτες σας, το κάνατε κι αυτό για να γίνετε πρωθυπουργός. Τώρα που γίνατε, μετά από 15 μήνες, αναρωτιέμαι πως αισθάνεστε; Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Κοιτάξτε με κύριε Σαμαρά, δεν είναι κακό.

Αντ.Σαμαράς: Το έχετε ρίξει στο ψυχογράφημα. Κοιτάω από την άλλη για να μην γελάω.

Αλ.Τσίπρας: Δεν είστε για γέλια, αλλά για κλάματα, γιατί ο λαός υποφέρει. Σας δίνω μια ευκαιρία να απαντήσετε. Ήρθατε για τρίτη φορά στη Βουλή, σε 15 μήνες. Οι βουλευτές σας έχουν κάνει μαύρα μάτια να σας δουν.

Αντε και κλείσατε και την ΕΡΤ, κάνατε και τα δωράκια στους καναλάρχες. Ψωμί ποιος θα δώσει στους πολίτες; Δείτε το σαν ευκαιρία να μιλάτε για επιτυχία πάνω στα κοινωνικά ερείπια. Πείτε δεν πάει άλλο με την τρόικα. Η συνέχεια του λάθος συνιστά εγκληματική πράξη. Και τα όρια της κυβέρνησης τα έχετε ξεπεράσει προ πολλού. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Είναι ιστορικές οι ώρες και κανείς δεν ξέφυγε από την Ιστορία. Σταματήστε αυτήν την πορεία. Σταματήστε να ποτίζετε με δηλητήριο την οικονομία. Αλλα δεν μπορείτε. Ένας μόνο μπορεί. Ο ελληνικός λαός. (χειροκροτήματα – χειροκροτάει και ο πρωθυπουργός). Χειροκροτάτε, ναι, και γίνεστε πιο γελοίοι και από τα όσα λέτε περί επιτυχίας.

Δεν μας τρομοκρατούν τα σενάρια για νέα κυβέρνηση από την ίδια Βουλή. Γνωρίζουμε ότι η λύση θα έρθει μόνο από το λαό. Μια ισχυρή εντολή για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Που θα διεκδικήσει βιώσιμη λύση για το χρέος, που θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους. Μη μου πείτε ότι αυτό συνιστά μονομερή ενέργεια. Γιατί εσείς ούτε το φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης δεν μπορείτε να αποσύρετε.

Που θα βρείτε τα λεφτά, ρωτάνε αυτοί που τα φάγανε μαζί, για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση; Εχετε ακούσει ότι από το λαθρεμπόριο καυσίμων χάνουμε 2 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλα τόσα από τα πλαστά τιμολόγια κι άλλα 800 εκατ. από τα λαθραία τσιγάρα. Γιατί δεν πάτε εκεί; Μήπως γιατί είναι ισχυρά ονόματα εκεί; Αλλά πάτε πάλι στους συνταξιούχους και στα μαντριά.

Από το κλείσιμο της ΕΡΤ ζημιώθηκε το δημόσιο 200 εκατ. ευρώ. Γιατί να πληρώνει ο ελληνικός λαός τις εμμονές σας. Θα εισπράταμε 300 εκατ. ευρώ από τις ψηφιακές άδειες, όπως έλεγε το μνημόνιο. Αλλά δεν υλοποιήθηκε. Τις δίνετε δωρεάν τις άδειες και προχωράτε σε απολύσεις στο λαό. Υπερασπίζεστε τα συμφέροντα των λίγων, εκείνων που στηρίζουν την κυβέρνησή σας. Το τρίγωνο της αμαρτίας. Κυβερνήσεις που στηρίζουν χρεοκοπημένους καναλάρχες, που στηρίζουν τις αποτυχημένες κυβερνήσεις.

Γιατί από τη λίστα Λαγκάρντ δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ; Είναι κι αυτό μέρος της προγραμματικής συμφωνίας μήπως; Γιατί έχετε ελέγξει μόνο 34 off shore εταιρίες;

Έχετε ακούσει για το σκάνδαλο των υποβρυχίων; Αδημονεί ο κ. Βενιζέλος για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής – μην ανησυχείτε, ένα – ένα. Θυμάστε τι έλεγε ο κ. Μιχελάκης, για να γελάσουμε όλοι μαζί τώρα;
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα