Αναταράξεις προκαλεί η απόφαση ότι το Brexit πρέπει να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου

Η Μέι πάντως δεν βλέπει πρόωρες κάλπες

Αναταράξεις προκαλεί στη Βρετανία η δικαστική απόφαση που ορίζει ότι το θέμα του Brexit θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση και εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι το θέμα θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και δεν αφορά κοινοτική οδηγία. Πάντως, η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν «βλέπει» πρόωρες εκλογές.

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι για να ενεργοποιηθεί

το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που ορίζει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, θα πρέπει εγκρίνει τη διαδικασία το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Εάν επικυρωθεί η απόφαση θα πρέπει να ψηφιστούν πράξεις τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όσο και από τη Βουλή των Λόρδων, δήλωσε ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η έγκριση αυτών των κοινοβουλευτικών αποφάσεων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από την έγκριση απλών ψηφισμάτων και πιθανόν θα καθυστερήσει τα σχέδια της κυβέρνησης υπό την Τερέζα Μέι να κινήσει τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ως τα τέλη του Μαρτίου, διευκρίνισε ο Ντέιβις.

«Οι δικαστές ανέλυσαν τι δεν μπορούμε να κάνουμε και όχι ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά υποθέτουμε ότι απαιτείται μια κοινοβουλευτική πράξη και άρα (ψηφοφορίες) τόσο στη Βουλή των Λόρδων όσο και στη Βουλή των Κοινοτήτων» είπε ο Ντέιβις στο BBC.

Νωρίτερα, πάντως, εκπρόσωπος της Μέι σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ως στόχο η επίσημη διαδικασία να ξεκινήσει έως τα τέλη Μαρτίου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει πως η δικαστική απόφαση θα διαταράξει το χρονοδιάγραμμα.

Εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού είπε: «Πρώτα και κύρια: το επόμενο βήμα είναι να ασκήσουμε έφεση και το Ανώτατο Δικαστήριο να την εξετάσει».

«Η υπόθεση αφορά μία ερώτηση για το συνταγματικό δίκαιο στη Βρετανία, δεν αφορά αμφισβήτηση σε δίκαιο της ΕΕ» σημείωσε η εκπρόσωπος, επιμένοντας ότι το θέμα θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Η εκπρόσωπος της Μέι είπε ότι δεν διαφέρεται η ανάγκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία έπειτα από εσωκομματική ψηφοφορία, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή in.gr

The post Αναταράξεις προκαλεί η απόφαση ότι το Brexit πρέπει να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα